Sosyal medyanın hayatımıza olumlu etkileri olduğu gibi, yanlış ve bilinçsiz kullanımı sonucu oluşabilecek olumsuz etkileri de mevcut. Sosyal medya kullanıcıları, gerçek hayatta söyleyemediklerini bu platformlar üzerinden dile getiriyor ve ne yazık ki çoğu sosyal medya kullanıcısı söylemlerini kontrol etme gereği hissetmiyor. Kimi söylemler başkasını rencide edici nitelikte veya bir kişinin onur, şeref ve saygınlığına saldırı boyutunda olabiliyor. Sosyal medya hesabından hakaret içerikli bir paylaşım yapan kullanıcılar hakaret suçunu işliyor ve 3 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılıyor. Ayrıca, hakaret içerikli bir tweeti retweet eden kullanıcılar da aynı ceza ile cezalandırılıyor.

YARGITAY KARARI
Avukat Alev Acar, Yargıtay 18. Ceza Dairesi'nin, retweet yapılan tweetin hakaret içermesi halinde retweet yapanın da hakaret suçunu oluşturacağını kararlaştırdığına dikkat çekerek sosyal medya kullanıcılarını uyardı. Son zamanlarda sosyal medya üzerinden yoğun olarak hakaret suçunun işlendiğine dikkat çeken Avukat Alev Acar, "Sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla duygu ve düşüncelerimizi daha kolay ifade ettiğimiz de bir gerçektir. Çünkü sanal ortamda söylemlerimize yüz yüze karşılık verecek kimse yoktur. Bu yüzden daha rahat ederiz ve söylemlerimizi kontrol etme gereği hissetmeyiz. Normal yaşantımızda asla söylemeyeceğimiz sözleri sosyal medya kalkanı altında rahatlıkla kullanırız. İşte bu nedenledir ki, söylemlerimiz başkasını rencide edici nitelikte veya bir kişinin onur, şeref ve saygınlığına saldırı boyutunda olabilir" ifadelerini kullandı.

HAKARET İÇERİKLİ YORUMU RETWEET ETMEK HAKARET SUÇUNU OLUŞTURUR
Hakaret içerikli bir paylaşımı kendi sosyal medya hesabında paylaşan kişinin hakaret suçu oluşturduğunu ve bu noktada sosyal medya kullanıcılarının dikkatli olması gerektiğini belirten Acar, "Son zamanlarda twitter isimli sosyal medya platformunda kişilerin 'retweetler onaylıyorum anlamına gelmez', 'retweetlerden sorumlu değilim' ve buna benzer şekilde yazılara denk geliyorum. Ancak ne yazık ki bu söylemlerin hukuki bir karşılığı yoktur. Hakaret içerikli bir paylaşımı retweet ederek kendi sosyal medya hesabınızda yayınlar ve bu paylaşımın daha fazla insana ulaşmasını sağlarsanız siz de hakaret suçunu işlemiş olursunuz. Aynı şekilde facebook üzerinden yapılan hakaret içerikli bir paylaşımı kendi sosyal medya hesabınızdan paylaşırsanız amacınız yayma ve dağıtma olduğundan siz de hakaret suçunu işlemiş olursunuz" dedi.