Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir ve İstanbul için Kovid-19 uyarıları yaparak, "İzmir'de şu anki şartlar Kovid-19'un yayılmasına çok elverişli. Zor günlerin daha da zorlaşmasına izin vermeyelim.

İstanbul'daysanız, ayrılmayın. Türkiye'deki vakaların yüzde 40'ı yaşadığınız şehirde. Semptomsuz bir taşıyıcı, tespit edilmemiş bir temaslı olabilirsiniz. Seyahatiniz çok gerekli değilse erteleyin" dedi. Öte yandan koronavirüs önlemleri kapsamında restoran ve kafelerin daha erken kapanması, fabrika ve işyerlerinde yeni çalışma düzenine geçilmesi planlanıyor. Salgında sorunun kaynağının daha çok ev bulaşları olduğu ve yüzde 70'ini ev halkının birbirine bulaştırdığı belirtiliyor. Prof. Dr. Kemalettin Aydın ise kentlerin vaka yoğunluğunu gösteren uygulamada mavi bölgeyle ilgili çarpıcı bir uyarıda bulundu.

Bilim Kurulu başta olmak üzere günlük hayatla ilgili yapılan toplantılarda salgınla ilgili olarak, "Genel bir yasaklama yerine, bulaşma alanlarına yönelik kısıtlamaların" getirilmesi üzerinde duruldu.

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'in haberine göre, lokanta ve kafelerde gece 12.00'ye kadar olan sürenin daha da kisitlanabilecegi belirtildi. Bu karar bulaşın yogun oldugu illerde uygulanacak. Toplu taşıma, fabrikalar, magazalar için yeniden saat düzenlemesi yapılacak. Kapalı yerlere yönelik yeniden planlama yapılacak.

Verilen bilgiye göre, aile içi bulaşlardaki artış devam ediyor. Bir aileden birden çok vaka çıkıyor. Bulaşların yüzde 70'inin ev içi bulaşma olduğu belirtiliyor. Aile içi ve site içi toplanmalara yönelik denetim ve kısıtlamalar getirilecek.

Birçok yerde aile ziyaretleri il pandemi kurulları tarafından yasaklanırken, vatandaşların bilinçli davranması gerektiği ifade edildi.

Prof. Dr. Kemalettin Aydın ise seyahat yasağı beklemediğini belirterek, "Çünkü, vaka sayısının nüfusa oranı her ilde aynı gibi.

Şu anda İstanbul ve çevresinin patladığını söylüyoruz ama 100 bin nüfusa pozitif görünme oranına baktığınızda Türkiye genelinden çok farklı değil.

Bir ilden diğerine seyahat etmenin artırıcı etkisi kalmadı artık. Artırıcı etki, ev içi bulaşlarda" dedi. Aydın ayrıca, "Kentlerin vaka yoğunluğunu gösteren uygulamada kırmızı ve mavi bölgeler yalancı bir güven hissi uyandırıyor. Mavi bölge görünüyorsa bu rahat olacağınız anlamına gelmiyor" uyarısında bulundu Öte yandan Bilecik'in Bozüyük ilçesinde, artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları nedeniyle 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkması kısıtlandı.

Bozüyük Kaymakamı Hasan Yaman, AA muhabirine, ilçedeki vaka artışları karşısında vatandaşları koruma adına çalışma başlattıklarını söyledi.

Bazı kısıtlamalara karar verdiklerini ifade eden Yaman, şunları aktardı: "65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız 08.30-10.30 saatleri ile 18.00-19.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.

Bunun dışında kalan zamanlarda söz konusu vatandaşlarımız için sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Acil sağlık durumları, tedavi ihtiyacı, çalışma ve diğer zorunlu durumları bulunan vatandaşlarımız bu yasaktan muaf olacak.

Ayrıca ilçede bulunan kapalı pazarımız haftanın her günü açık olacak, içeride 300 kişiden fazla vatandaş bulunamayacak."

Kaymakam Yaman, 15 yaş altındaki çocukların pazar alanına giremeyeceğini de sözlerine ekledi.