Uzmanlara göre vatandaşlar 20 binli, 30 binli rakamları görünce korktu ve tedbirlere daha sıkı uymaya başladı. Ancak yine de rehavete kapılmamak gerektiğini belirten uzmanlar, yılbaşında uygulanması planlanan dört günlük sokağa çıkma yasağı ile vakaların daha da düşeceğini söyledi. Bunun akabinde, ocağın ilk haftalarında ağır hasta ve ölüm sayılarında da bir gerileme beklenirken her şeye rağmen yeni yılda da yasakların devam etmesi gerekliliği vurgulandı.

Öte yandan, uzun bir süredir yüksek olan vaka sayılarının en büyük sebeplerinden biri aile içi bulaşlar. Sokak kısıtlamalarının başlamasıyla insanlar evlerine çekilirken aile arasındaki virüs yayılımı da arttı. Uzmanlar, bu durumdan en çok yaşlıların etkilendiğini ve bu sebeple ağır hasta sayısında henüz ciddi düşüşler yaşanmadığını belirtti. Ev içindeki bulaşların ise kısıtlamaların üzerinden geçen süre de baz alındığında önümüzdeki günlerde azalması, buna bağlı olarak da birkaç hafta içerisinde toplam vaka sayılarının iyice düşmesi bekleniyor. Uzmanlar yayılımın azalması için hafta sonlarında yatılı ev buluşmalarının yapılmaması gerektiğini söylüyor.

2. Dönem Okullar Yüz Yüze Eğitime Geçebilir

Vaka sayılarının da azalmasıyla birlikte okulların açılması durumu tekrar gündeme oturdu. Aşılanmanın başlayacak olması sebebiyle 2. dönem başlangıç tarihi olan 15 Şubat'ta okulların açılma ihtimalinin yüksek olduğu, bu konunun Bilim Kurulu toplantılarında konuşulacağı belirtiliyor.