Dünya'da son günlerde etkisini arttıran koronavirüsün 'Delta' varyantı ile birlikte Türkiye'nin gündemi yeniden koronavirüs oldu. Sağlık Bakanlığı'nın 23 Temmuz için açıkladığı tabloya göre Türkiye'de vaka sayısı 11 bin 94'e kadar çıktı. 60 kişi ise hayatını kaybetti. Günden güne artan vaka sayısı akıllara okullarda yüz yüze eğitimin durumunu getirdi. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal, her ne olursa olsun okulların açılması gerektiğini ve bir an önce çocuklarda aşılamaya geçilmenin önemine dikkat çekti.

Milyonlarca öğrenci okullar Eylül'de açılacak mı?

Artan vaka sayısı sonrası MEB'den bir açıklama geldi mi?

Vaka sayısı artmaya devam ederse okullar açılmayabilir mi?

Vaka sayılarındaki artışa rağmen okullar açılacak mı?

Bilim Kurulu'ndan okullar için açıklama geldi mi? 

Okullar yüz yüze eğitim olarak mı yoksa uzaktan eğitim olarak mı açılacak?

Ve benzeri birçok sorunun yanıtlarını aramaya başladı. Şuan için konuya ilişkin sadece uzmanlardan çeşitli yorumlar geldi. 

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Okullarda yüz yüze eğitimin başlayacağını ifade eden Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Artık bu ülke çocuklarını daha fazla eve kapatmamalı, öğretmenlerini daha fazla yormamalı. Velilerimizi daha çok yormamalıyız. Okullarımızı açmalıyız, inşallah 6 Eylül'de açacağız. Hep birlikte bunun için ne gerekiyorsa yapacağız” ifadelerini kullandı.

UZAMANLARDAN YÜZ YÜZE EĞİTİM AÇIKLAMASI

Prof. Dr. İftihar KöksalEnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal, Katıldığı televizyon programında artan koronavirüs vakalarına rağmen okullarda yüz yüze eğitime geçilmesi taraftarı olduğunu söyledi.

Köksal, "Okulların açılması kesinlikle çok önemli, Türkiye dünyada eğitime en uzun süre ara veren ülke oldu. Bunun acısı ilerleyen yıllarda çıkacak. Hele hele ilk eğitim ve üniversitede pratik yapmak zorunda olan branşlar var. O nedenle ben her ne olursa olsun okulların açılması gerektiğini düşünenlerdenim.

AŞILANMIŞ KİŞİLERDE ÖLÜM ORANI

Aşının hızlanması lazım. Tatil dönüşü herkesin aşılanması lazım. Bundan sonraki salgınlar aşılanmayanların pandemisi halinde ilerleyecek. Çünkü aşılar varyant olsa dahi çok koruyucu. Amerika'da yapılan çalışmalarda ölümlerin kesinlikle aşısız olanlarda gerçekleştiği, aşılı olanlarda da binde 8 kadar hastaneye yatış olduğu gösterilmiş. Yani aşı bu kadar koruyucu. Artık aşılanmış kişilerde ölüm görülmüyor. 

ÇOCUKLARA AŞI YAPILMALI MI?

Benim görüşüm 12-15 yaş aralığında aşının yapılmaya başlaması yönünde. Ailelerin çocuklarına MRNA aşısı yaptırma konusunda tereddüt yaşadığını görüyorum. Bunun da sebebi 'bilinmedik bir aşı', ileride ne olur kaygısı. Ailelerin içi rahat olsun. İlerde hiç bir şey olmaz. Erişkin ve çocuklarda aşının etki mekanizması aynı. Hiç içine sinmiyorsa çocuklarının alışık olduğu inaktive aşıları yaptırabilirler. Zaten Türkiye çocukluk aşılaması konusunda dünyadaki en iyi ülkelerden biri. Bir aşı ne kadar erken yaşta yapılırsa koruyuculuk düzeyi o kadar artar.

ÇOCUKLARA KAÇ DOZ AŞI YAPILMALI?

Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisi erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da iki doz aşının yapılması. Tek doz aşıda mutlaka antikor cevabı erişkinlere oranla daha iyi olacaktır. Ama ikinci doz bir pekiştirme dozudur. Belirlenecek olan bunun süresinin ne olacağıdır. Tek aşının öncelikle kesinlikle yapılması lazım. Zaten okulların açılmasına pek bir süre kalmadı. Okulların açılmasına kadar tek doz aşıların yapılması mümkün. Delta varyantına baktığımızda İsrail'de çocukların hastalığa yakalanma oranı erişkinlere göre daha fazla" ifadelerini kullandı.