Kamudanhaber - Özel Haber


Milli Eğitim Bakanlığı 3 Nisan 2020 tarihinde 2020 yılı için ek 20bin sözleşmeli öğretmen ataması için Personel Genel Müdürlüğü eliyle atama takvimi yayınlamıştır. Ilana göre bu atama için özellikle de COVID-19 süreçleri de göz önünde bulundurularak başvurular 01 Haziran 2020 ve  12 Haziran 2020 tarihleri arasında yapılacaktır.

 Ancak bu atama tarihinin bazı üniversiteler kendi lehlerine çevirmişlerdir. Öğrencilerini bu tarihlerde ya da bu tarihlerden önce mezun etme çabası içerisine giren üniversiteler 2018 ya da 2019 yılında yapılan KPSS sınavına girmiş ancak o süreçte halen öğrenci olan öğrencilerini mezun ederek atama potası içerisine sokmaya çalışmaktadırlar. Bu yapılan öğretmen adaylarının eğitim süreçlerini oldukça kötü yönde etkileyecek bir müdahale olarak görülmektedir. Şöyle ki:

- Eğer öğrenciler 2020 ek kontenjan atamasına başvurma hakkı kazanırlarsa sınavın geçerliliğinin bir yıla düşürülmesi nedeniyle her yıl “ya tutarsa” mantığıyla 3. sınıf öğrencileri sınava girmeye çalışacaklardır.
- Yine sınava girmenin 3. Sınıf seviyesine inmesi nedeniyle Eğitim fakültelerinde hali hazırda 4. Sınıflarda yapılan eğitimi KPSS odaklı bir yapıya dönüştüren sınav baskısı 3. Sınıf seviyesine inecektir.

- Öğrenciler 3. Sınıfta atabilecek kadar puan aldıklarında 4. Sınıf derslerini umursamayacaklardır.

- Öğrenciler henüz almadıkları alan ve formasyon dersleri için KPSS dersanelerine yöneleceklerdir.

- Ayrıca şu anda tüm üniversiteler mezun verecek durumda değilleridir. X üniversitesi öğrencisi başvurabilecekken Y üniversitesi öğrencisi başvurmayacak durumdadır.
Bu nedenle bakanlığın COVID-19 süreçlerinde yaşanan normalleşmeyi de göz önünde bulundurup, bununla birlikte Ramazan aylarında yaşanan iş yoğunluğunun azalmasını da göz ardı etmeyerek atama tarihlerini erkene alıp güncellemesi gerekmektedir. 3. Sınıfta sınava girmiş ancak henüz mezun olmayan öğrencilerde böyle bir beklenti yaratmak adil değildir.