Çeşitli sebeplerle aylıksız izin kullanan memurlar göreve başladıklarında, yıl içinde çalışmadıkları sürelerden dolayı, o yıla ait yıllık izin sürelerinden kesinti yapılması yoluna gidildiği uygulamalara da rastlanabilmektedir.

Aylıksız izin nedeniyle yıllık izin süresinde kesintiye gidilmesine ilişkin uygulamaların, amir değerlendirmelerinden kaynaklandığı görülmektedir.

Yıllık ve aylıksız izinler

Devlet memurlarının yıllık izin süresini belirleyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanların yıllık izin süresinin 20 gün ve hizmeti on yıldan fazla olanların yıllık izin süresinin ise 30 gün olduğuna hükmetmiştir.

Öte yandan, 657 sayılı Kanunun çeşitli hükümlerinde memurların aylıksız izin kullanabileceği hallerden ve sürelerden de söz edilirken, bu hükümler kapsamında aylıksız izin kullanan memurların bir takvim yılının tamamında ya da bir kısmında aylıksız izinli olabilmesine de imkan tanınmıştır.

Ancak, aylıksız izin kullandığı için yılın bir bölümünde görevde bulunmamış olması nedeniyle, göreve başladığı takvim yılına denk gelen aylıksız izin süreleri göz önünde bulundurularak, memurun o yıla ait yıllık izin süresinin belirlenmesine imkan veren herhangi bir düzenleme ise 657 sayılı Kanunda yer almamaktadır.

657 sayılı Kanun memurlara tanıdığı izin hakkını bir takvim yılında görevde bulunacakları süreyle ilişkilendirmediğinden, memurların hak kazandığı yıllık izin süresinin kullanımına ilişkin değerlendirmelerde, yıl içinde görevde bulundukları sürenin ne kadar olduğuna bakılmaması gerekmektedir.

Aylıksız izin kullanan memurun yıllık izin süresi

Aylıksız izin kullanıldığında;

-Aylıksız izin sebebiyle bir takvim yılı içerisinde görevde hiç bulunmayan memurun o yıla ait yıllık izin hakkının olmayacağını,

-Aylıksız izin sebebiyle bir takvim yılı içerisinde görevde bulunmuş (sadece 1 gün dahi bulunmuş olması yeterli) olan memurun, o yıla ait yıllık izin süresinin tamamına hak kazanacağını,

-Takvim yılının aylıksız izinde ve çalışılarak geçirilen sürelerinin göz önünde bulundurulması suretiyle, memurun o yıla ilişkin yıllık izin süresinde kesintiye gidilemeyeceğini

değerlendirmekteyiz.

Örnek:

**2 Ocak 2020 Perşembe gününden geçerli olarak aylıksız izin kullanmaya başlayan memurun 7 Aralık 2020 Pazartesi günü görevine dönmesi halinde; varsa 2019 yılına ilişkin kullanılmamış yıllık izin sürelerini 2020 yılı sonuna kadar olan dönemde ve 2020 yılına ait yıllık izin sürelerini ise 2021 yılı sonuna kadar olan dönemde kullanabilecektir.  

**2 Ocak 2020 Perşembe gününden geçerli olarak aylıksız izin kullanmaya başlayan memurun 1 Nisan 2021 Perşembe günün görevine dönmesi halinde; varsa 2019 yılına ilişkin kullanılmamış yıllık izin sürelerini kullanması mümkün olamayacak, ancak 2020 yılına ait yıllık izin sürelerini 2021 yılı sonuna kadar olan dönemde ve 2021 yılına ait yıllık izin sürelerini ise 2022 yılı sonuna kadar olan dönemde kullanabilecektir.