ABD'nin Afganistan'dan çekilme kararıyla ilerlemeye başlayan Taliban, kısa sürede hakimiyet alanını genişleterek başkent Kabil'e kadar geldi. Dün de Kabil'e giren Taliban ülke yönetimini ele geçirdi.

Ülkede panik havası hakimken, çoğu Afgan ülkeden kaçmaya çalışıyor.

Uluslararası ajanslar ve dünya medyası Afganistan'daki gelişmeleri anbean takip ediyor.

Afganistan ile ilgili yaşanan tüm gelişmeleri bu haberimizden takip edebilirsiniz.

THY TARİFELİ UÇUŞLARI İPTAL ETTİ, TÜRKLERİ TAŞIYAN UÇAK İSTANBUL'A İNDİ

- Türk Hava Yolları (THY) Afganistan'a tarifeli uçuşları iptal etti. Ayrıca Afganistan'daki Türkleri tahliye için uçak gönderildi. O uçak Kabil'den 2 saat rötarlı şekilde havalandı. Afganistan'dan Türk vatandaşlarını yurda getiren uçak 16:50 itibariyle İstanbul Havalimanı'na indi.

ABD TAHLİYELERİ DURDURU

- Reuters: ABD, havalimanı pistini boşaltmak için Kabil Havalimanı'ndan tahliyeleri geçici olarak durdurdu.

"DÜŞMANCA DAVRANIRSA TALİBAN ZARAR GÖRÜR"

- ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Jon Finer, düşmanca hamlelerini artırması durumunda Taliban'ın zarar göreceğini açıkladı. "Afganistan'daki durum beklenenden daha hızlı kötüleşti. Biden, 20 yıl boyunca eğitim alan Afgan güçlerinin direnebileceğini düşündü" diyen Finer, Taliban'la diplomatik görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

UÇAKLARA TUTUNDULAR

- Ülkeyi terk etmek isteyenler başkentteki havalimanına akın etti. Havalimanı trajik görüntülere sahne oldu. Uçaklarda yer bulmaya çalışan pek çok kişi kapılar kapandıktan sonra bile uçaklara tırmanmaya çalıştı. Kendilerini uçağın tekerleğine bağlayan iki kişi kalkıştan hemen sonra uçaktan düştü.

- Reuters: Taliban üyeleri Kabil'deki sivil halka ait silahları toplamaya başladı.

- İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Sky News'e verdiği demeçte Afganistan'ın Taliban kontrolünde olduğunu ve İngiliz kuvvetlerinin onlarla savaşmak için geri dönmeyeceğini söyledi.

TALİBAN'DAN "EVLERİNE DÖNEBİLİRSİNİZ" AÇIKLAMASI

- Taliban tarafından yapılan açıklamada, Kabil Havalimanı'nda bulunan insanların evlerine dönmekte özgür oldukları ve sivillere zarar verilmeyeceği belirtildi.

EN 5 KİŞİ ÖLDÜ

- Ülkeden kaçmak isteyen Afganlar ise Kabil'deki Hamid Karzai Havalinanına akın etti, izdiham yaşandı. Bu esnada ABD askerleri havaya ateş açtı. Havalimanında en az 5 kişi hayatını kaybetti. Ölümlerin izdihamdan mı havaya ateş açılması sonucunda mı meydana geldiği bilinmiyor.

ÜLKENİN HAVA SAHASI ORDUNUN KONTROLÜNDE

- Afganistan Sivil Havacılık Otoritesi (ACAA) tarafından yapılan açıklamada, Kabil hava sahasının orduya bırakıldığı belirtildi ve transit uçaklardan rotasını değiştirmesi istendi.

RİYAD TÜM PERSONELİNİ ÜLKEDEN ÇIKARDI

- Suudi Arabistan haber ajansının (SPA) Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Taliban militanlarının Afganistan'ın başkenti Kabil'e girmelerinin ardından tüm Büyükelçilik personeli ülkeye getirildi.

ABD: AFGANİSTAN'A GİTMEYİN

- ABD'nin Kabil Büyükelçiliği, yayınladığı yeni güvenlik açıklamasında "Tüm Amerikan vatandaşlarına ve Afgan vatandaşlarına Kabil'deki güvenlik durumunun güvenli olmadığını hatırlatıyoruz. Lütfen haber verene kadar havaalanına gitmeyin" ifadelerine yer verildi.