Smartly.io tarafından yapılan bir araştırma, sosyal platformlardaki dijital reklamların tüketicileri satın almaya yönlendirmede kritik bir role sahip olmaya devam edeceğine işaret ediyor. Araştırmaya katılan 10 kişiden dördü, sosyal medya reklamlarının etkisiyle çevrimiçi satın alma işlemi yaptıklarını ifade ediyor ve katılımcıların yüzde 44’ü son 30 gün içinde sosyal medyada gördükleri reklamlarla yeni bir ürün veya marka keşfettiklerini söylüyor.

TÜKETİCİ MAĞAZALARA DÖNMEK İSTEMİYOR

Hali hazırda her 10 tüketiciden 8’i her şey tamamen normale dönse dahi bu hizmetten vazgeçmeyi düşünmediğini belirtiyor. Pandemi döneminde kalabalıktan kaçınmak için alışveriş merkezlerine gitmeyen ve toplu taşıma kullanmayan katılımcılar, aşı sonrasında bile eski alışveriş alışkanlıklarına dönmeyi istemiyor. Yapılan bir diğer araştırmaya göre ise e-ticaretin perakende içindeki payı %15 bandını aşmış durumda ve bu payın 2025’te %20’yi geçmesi bekleniyor. Global e-ticaret hacminin 2025 yılında 4,4 trilyon dolar seviyesine ulaşması beklenirken e-ticaretin toplam perakende içindeki payının yüzde 20,8’e yükseleceği tahmin ediliyor.

ONLINE ALIŞVERİŞTE YENİ BİR DÖNEM

Geçtiğimiz yıllarda yüksek bir online alışveriş oranına sahip olan Çin’de kullanılmaya başlanan online alışveriş yöntemi “livestreaming / canlı yayın” bölgede neredeyse 200 milyar dolarlık bir pazar haline gelmiş durumda. 2021 Dünya Dijital Raporu’na göre, Türkiye’de geçen yıl kişi başına yapılan e-ticaret miktarı %92 artarak bu yıl 304 dolara yükseldi. Dijital uygulamalar ve sosyal medya kullanımında da dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Türkiye, canlı yayın ile alışverişte büyük bir potansiyel barındırıyor.

CANLI YAYINDA ÇEVRİMİÇİ SATIŞ

“Canlı yayında online satış” hizmetini sunan Vidyodan geçtiğimiz günlerde amacı ve işlevi ile bağdaşan bir şekilde çevrimiçi bir lansmanla tanıtıldı. Tüketicinin kategori farketmeksizin kıyafetten gıdaya, kişisel bakım ve spor & outdoor ürünlerinden elektronik eşyaya kadar geniş bir yelpazede dilediği ürünü bulabileceği uygulama mevcut alışveriş alışkanlığını değiştirmeye aday. Tüm markaların başvurularına açık olan bu platformda katılım için herhangi bir şart aranmıyor. İlgilenen herkes satış ağına katılmak için başvuru yapabiliyor ve prosedürleri tamamlayan satıcılar, kendi canlı yayınını başlatıp ister mağazasındaki sıfır ürünleri ister ikinci el ürünlerini satabiliyor. Tüketicinin canlı yayın aracılığıyla satıcılarla direkt iletişim kurarak ürünleri yakından inceleyebileceği ve soru sorabileceği bir alışveriş platformu olan Vidyodan; satıcıları, influencerları ve tüketicileri bir araya getiren sistemiyle standart alışveriş uygulamalarından ayrılıyor.

Yerli ve yabancı yüzlerce markanın bir arada yer aldığı Vidyodan, kendi ödeme altyapısını kullanıyor ve satıcıya dilediği zaman dilediği yerden satış yapma imkanı sunuyor. Böylelikle satıcının mağaza-ofis gibi giderlerinin de önüne geçiliyor. Vidyodan platformunun gelecek hedeflerinden biri de sivil toplum kuruluşlarının da ürünlerini satarak, kurumların ekstra gelir elde etmelerine katkı sağlamak. Unilever, La RochePosay, Henkel, Evyap, Avon, Kiğılı, Samsung, Monster, Tefal, Fakir, Electrolux gibi global markaların yanı sıra 300 butik ve yerel markaya ev sahipliği yapan uygulama ücretsiz olarak kullanıcılara sunuluyor.

Canlı yayında satın alma imkanı

Tüm alışveriş uygulamalarında olduğu gibi Vidyodan da influencer iş birliklerinden faydalanıyor. Canlı yayın üzerinden alışveriş yapanlar, aynı zamanda katıldıkları canlı yayınlarda takip ettikleri influencerları da izleme ve yorum yaparak sohbetlere katılma şansına sahip oluyor. Ayrıca markalar, uygulama üzerinden yaptıkları canlı yayınları kaydederek yayına katılamayan kullanıcılara daha sonra da videoları izleyip istediği ürünü satın alma imkanı tanıyor.