Yeni Koronavirüs risk haritasına göre birçok ilde vaka artışlarında büyük bir artış söz konusu. Bu artışın önüne geçebilmek içinde Bilim Kurulu üyelerinden tavsiye görüşler alınıyor.

Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi’nin Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan’ın Hürriyet gazetesine verdiği röportajda: “Vakaların bu denli arttığı, mutant virüsün yüzde 75 olduğu yerde başta fiziksel mesafeye dikkat etmek şart. Özellikle kalabalık ortamlarda yan yana gelmemeye özen göstermeliyiz. Kapalı mekanlarda temiz hava girişine izin verilmeli. Hafta sonları pek çok ilde sokağa çıkma kısıtlaması var ama kişilerin geniş aileleriyle bir araya gelmemesi, sadece çekirdek aile ile zaman geçirmesi çok önemli. Ağız ve burun doğru kapatılıyorsa tek maske yeterli ancak kalabalık ortamlarda (toplu taşıma gibi) çift maske takmak, oradan ayrıldıktan sonra da üstteki maskeyi çıkarıp atmak gerekiyor.

Kapalı mekanlarda kalınan zaman oranına dikkat

İlhan:” Mutant virüs nedeniyle daha kısa sürede bulaş söz konusu olabiliyor. Bu nedenle kapalı mekanlarda bir arada olunan zaman kısaltılmalı. Sırası gelen vatandaşların aşı olmaları da doğru bir yaklaşım olacaktır.”

Temas izolasyonu bulunan kişilerin evlerinden çıkmamaları gerekiyor.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan’da Mutant virüsün potansiyel hasta sayısını arttırdığını bu sayı artışının nedeninin kapalı mekanlarda uzun vakit geçirilmesinden kaynaklı olduğunu, maskeyi doğru kullanmanın önemli olduğunu ve temas izolasyonu bulunan kişilerin evlerinden çıkmamaları gerektiğini dile getirdi