3yıl sonra teslim olan Çiftlik Bank'ın patronu Mehmet Aydın'ın, 500 milyonluk vurgun parasını Bitcoin'le 10'a katladığı öğrenildi.

Türkiye'de tarihin en sansasyonel dolandırıcılıklarından birine imza atan ve Çiftlik Bank saadet zinciriyle 77 bin 843 kişiden 511 milyon TL toplayarak yurtdışına kaçan 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın, önceki akşam bir video yayınladı. Aydın o videoda "Suçsuzluğumu ve mağduriyetimi kanıtlamak için kendi hür irademle Türk yargısına teslim olacağım" dedi. Tosuncuk saatler sonra da Brezilya'nın Sao Paulo kentindeki Türk Başkonsolosluğu'na giderek teslim oldu.

SERVETİNİ BÜYÜTTÜ

Aydın'ın Türkiye'den kaçırdığı paraları Bitcoin'e yatırarak servetine servet kattığı ortaya çıktı. AKŞAM'ın ulaştığı bilgilere göre Mart 2018'de Urugay'a kaçan Tosuncuk, vurgun parasının büyük bölümü olan 500 milyon TL'yi o dönem tanesi 6 bin dolar olan Bitcoin'e yatırdı. Dünyayı kasıp kavuran kripto para bu yıl nisan ayında 64 bin doları aşarak tarihi rekor kırdı. İddiaya göre Mehmet Aydın'ın serveti elindeki Bitcoin'ler sayesinde 5 milyar lirayı buldu.

MAĞDURLARA ÖDEME YAPMAYI PLANLIYOR

Tosuncuğun Bitcoin'den elde ettiği yüksek kâr sonrasında teslim olmaya karar verdiği, mağdurlara paralarını iade etmeyi planladığı ileri sürüldü.

SUÇLAMALAR ETNİK PİŞMANLIK KAPSAMINDA

Tosuncuğun yargılanacağı 'suç örgüt kurup yönetme', 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama' maddelerini değerlendiren avukat Memet Taylan Bayıllı, şöyle konuştu: "Suç örgütü kurmanın cezası 8 yıla kadar hapis. Teslim olup ülkeye dönen zanlı etkin pişmanlıktan yararlanır. Dolandırılanların parası ödenirse ceza üçte iki oranında düşer ama 4 yıl hapsin altına inmez. Malvarlığını Türkiye'ye getirtmesi halinde bu suç ile ilgili de etkin pişmanlıktan faydalanabilir."

BREZİLYA’YLA ‘TOSUNCUK’ TRAFİĞİ

EMNİYET Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanlığı, Mehmet Aydın’ın Türkiye’ye getirilmesi için girişimlerde bulundu. Öncelikle, uluslararası kırmızı bültenle arandığı için Türk İnterpol’u, İnterpol ile yazışmaya geçip bilgilendirme yapıldı. Aydın’ın tarifeli uçakla, iki konsolosluk görevlisi tarafından getirilmesi üzerinde duruluyor. Aksi bir durumda, Türkiye’den özel bir ekip Aydın’ı almaya gidecek.

NEDEN TESLİM OLDU?

Üç yıldır ‘firari’ olan Aydın’ın neden teslim olduğuna ilişkin çeşitli yorumlar var.

İLK DEĞERLENDİRME 'PARASI BİTTİ'!

Bu konudaki ilk değerlendirme ‘Parası bitti’ şeklinde. Hem saklanmak hem de alıştığı lüks yaşantıyı devam ettirmek için bol para harcamak zorunda kaldı. Bir süre sonra da bu külfeti kaldıramayacak hale geldi.

Bununla bağlantılı bir başka değerlendirme de firardayken yardım aldığı mafya gruplarının baskısından bunalmış olması. Aydın’ı takip eden güvenlik birimlerine göre, Aydın yakalanmamak için mafyavari gruplardan destek alıyordu. Bu gruplar bir taraftan onun saklanmasına yardım ederken diğer taraftan da peşine düşecek mafya gruplarına karşı da koruma sağlıyordu. Ayrıca Aydın bazı resmi görevlilere rüşvet de veriyordu. Bu durumun maliyeti ve beraberinde getirdiği stres de artık taşıyamadığı bir hale geldi. O yüzden çareyi teslim olmakta buldu.

NEDEN KONSOLOSLUK?

Mehmet Aydın, konsolosluğa gitmek yerine doğrudan havaalanına gidip Türkiye’ye gelmek isteseydi, hakkında kırmızı bülten olduğu için hemen yakalanabilecekti.

75 BİN 260 YIL HAPSİ İSTENİYOR

Çiftlik Bank soruşturmasını yürüten İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamesinde, firariler Mehmet Aydın, Fatih Aydın, Osman Naim Kaya ve Cengiz Samur dahil 48 kişi şüpheli, 3 bin 762 kişi ise müşteki olarak yer aldı. Başsavcılık, Mehmet Aydın ve 17 şüpheli hakkında ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme, nitelikli dolandırıcılık ve ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık’tan 75 bin 260’ar yıla kadar hapis cezası istedi.

KAYNAK: AKŞAM GAZETESİ, AJANSLAR