Kamudanhaber - Özel Haber
Cengizhan Türkyılmaz 

Milli Eğitim Bakanlığı 8 Mayıs 2020 tarihinde çıkarttığı yönetmelikle ilkokul - ortaokul ve Liselerde uzaktan eğitimin notla değerlendirilmeyeceği hükmünü koydu .

Sonra yine aynı Milli Eğitim Bakanlığı kendi çıkarttığı bu yönetmeliği unutmuş olacakki yönetmeliğe aykırı olarak resmî yazı ile ortaokul ve liselerde sınav yapılması talimatını verdi.

Bu yazılı talimata istinaden ortaokullarda yazılı sınavlar yönetmeliğe aykırı olmasına rağmen yapılmaya başlandı .Bu sınav puanları e-okul sistemine işlendi. Ocak ayında tüm sınavlar yapılıp bitirilecekken bu kezde sosyal medya üzerinden öğrenciler , veliler ve öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığına kendi çıkarttığı yönetmeliği hatırlattı . 
Uzaktan eğitimde sınav yapılmayacak diye yönetmelik çıkarttınız ancak sınav yapıyorsunuz iptal edin diye tepki geldi .

Milli Eğitim Bakanlığı gelen bu tepkilerden sonra geri aldım attı ve sınavları erteledi .

Milli Eğitim Bakanlığına 8 Mayıs tarihinde çıkartılan yönetmeliğe göre sınav yapılamayacağı yine basın ve sosyal medya üzerinden hatırlatıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı 31 Aralık’ta Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğini yeniden değiştirdi . “ uzaktan eğitimde puanla değerlendirme yapılmaz “ hükmü yürürlükten kaldırıldı .

Kamudanhaber sitemizde aynı yönetmeliğin Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından da çıkartılması gerektiğini , İlköğretim Kurumlar yönetmeliğinin de değişmesi gerektiğini hatırlatarak bir yazı kaleme aldık .

Milli Eğitim Bakanlığı bu hatırlatmaya istinaden 6 Ocak tarihinde unuttuğu yönetmeliği çıkartarak Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişikliğe giderek “ uzaktan eğitimde puanla değerlendirme yapılmaz” hükmünü yönetmelikten çıkarttı .

Yani artık sınav yapmayı tekrar yönetmelikle zorunlu kıldı.Yapmış olduğu sınavlara da meşruiyet kazandırarak bir nebze sorunları çözmüş ve sınavı yasal dayanağa oturtmuş oldu .

Milli Eğitim Bakanlığı kendi ortaya çıkarttığı sorunu çözdü derken 13 Ocak 2021 tarihli bir yazı ile ortaokullarda yapılan sınavların dönem puanlarına dahil edilmeyeceğini , veliler isterlerse sınav puanının dahil edilme talebinde bulunacağı açıklandı .

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü 14 Ocak 2021 tarihinde çıkarttığı resmî yazıda dayanak olarak Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumlar Yönetmeliğini alması gerekmiyor mu ?

O halde İlköğretim Kurumları yönetmeliğinin 22. maddesine göz atalım .

Madde.22 : “İlkokul 4. sınıf ile ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında öğrencilere ; 4-5-6-7-8 inci sınıflarda her dersten bir dönemde iki sınav yapılır “ denilmektedir .

Şimdi burdan Temel Eğitim Genel Müdürü Dr.Cem Gençoğlu  Bey’e sormak gerekiyor !

Madem uzaktan eğitimde yaptığınız sınavları geçersiz sayacaktınız yada Veli isteğine bırakacaktınız o halde yönetmelik hükmünü neden değiştirdiniz ve uzaktan eğitimde sınav yapılması hususunu tekrar yönetmeliğe eklediniz .

Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 6 Ocakta çıkarttığı yönetmeliğe göre her dersten her dönem en az iki sınav yapılması zorunludur .

Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün 13 Ocak’ta illere gönderdiği resmî yazı yönetmelik hükümlerine aykırıdır.

Resmî yazı ile yönetmeliği kadük hale getiremezsiniz. Bu mahkemeden döner !

Sonuç olarak ; Yönetmelik hükümlerine göre değil günün şartlarına göre resmî yazılarla yönetme çabası hata yaptırıyor . Öğrencilere Ocak ayında yapılan sınavların e-okul işlendiğinden bile bi haber yöneticilerimiz; öğrenci notlarının işlenmesini bile Veli insiyatifine bırakacak kadar kontrolü kaybetmiş durumdalar. Öğrencilere sınav yapılacak yönetmeliğini 6 Ocak’ta çıkartan yetkililer 14 Ocak’ta kendi yönetmeliklerini resmî yazı ile çiğniyor.

Bu tür hatalar başta Sayın Bakanımız olmak üzere Bakanlık bürokratlarımızı da yıpratıyor. Kamuoyu nezdinde , öğrenciler, öğretmenler ve veliler nezdinde itibar kaybına neden oluyor . 

Bir konuda da Sayın Bakanımız Ziya Selçuk’u uyarmak gerekiyor !

Daha önceki dönemlerde genel müdür imzasıyla çıkacak çok rutin resmî yazılara Bakan Ziya Selçuk imzası konuluyor, daha sonra yine yapılan hatalar Ziya Selçuk imzasıyla düzeltilip illere gönderiliyor . Bu tür yazıları genel müdürler imza etmekten imtina ediyor ve topu Bakan’a atıyorsa en azından Bakan yardımcıları imzasıyla bu yazılar illere gönderilebilir. 

Bakan Ziya Selçuk bu yazılara imza atarken, aradaki tüm kademeler atlanarak kendisi hedef oluyor !

Milli Eğitim Bakanlığının 13 Ocak tarihli resmî yazısı ve resmî yazıyı açıklamak için illere gönderdiği yazı ayrı bir değerlendirme konusu ve haberi olacak.

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.