Devlet memuriyetine eğitim durumları itibariyle belirlenmiş seviyelerden girenlerden bazılarına, eğitim durumları ile hizmet sınıfları ve görev unvanlarına göre ilave derece/kademe de verilebilmektedir.

Eğitim durumları, hizmet sınıfları ve görev unvanlarından dolayı ilave 1 derece imkanından yararlanan Devlet memurları arasında, yükseköğrenim mezunu teknik personelden bazıları da yer almakta olup, bu yazımızda ilave 1 dereceden yararlanabilen ve yararlanamayan teknik personelin hangileri olduğuna değinilecektir.

Gördükleri yükseköğrenim bakımından teknik hizmetler kapsamında sayılan memurlardan bazılarına hizmet sınıfına bakılmaksızın, bazılarına ise Teknik Hizmetler Sınıfında görev yapıyor olmaları şartıyla ilave 1 derece vermekte, ancak gördükleri öğrenimin teknik nitelik taşımadığı gerekçesiyle Teknik Hizmetler Sınıfı kapsamında görev yapan bazı memurlar ise bu ilave derece uygulamasından yararlandırılmamaktadırlar.

İlave 1 derece alabilen teknik personel

**Yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar sıfatını almış olanlar, hizmet sınıflarına ve kadro unvanlarına bakılmaksızın ilave 1 derece alabiliyor.

**Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu, Erkek Teknik Öğretmen Okulu ve Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu mezunları, hizmet sınıflarına ve kadro unvanlarına bakılmaksızın ilave 1 derece alabiliyor.

**İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ile uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu mezunları, hizmet sınıflarına ve kadro unvanlarına bakılmaksızın ilave 1 derece alabiliyor.

**Teknik Eğitim Fakültesi (Yüksek Teknik Öğretmen Okulu ve Güzel Sanatlar Fakültesi, İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu) mezunları, hizmet sınıflarına ve kadro unvanlarına bakılmaksızın ilave 1 derece alabiliyor.

**Jeolog, jeofizikçi, hidrojeolog, hidrolog, jeomorfolog, kimyager, fizikçi, matematikçi, istatistikçi, yöneylemci (harekat araştırmacısı), matematiksel iktisatçı (ekonometrici), Erkek Teknik Öğretmen Okulu mezunları, fen memurları, teknikerler ve yüksek teknikerler, tütün ve müskirat eksperleri, tarım alet ve makineleri Uzmanlık Yüksek Okulu mezunları ile benzeri fen bilimleri ve teknik bilimler lisansiyerleri, Teknik Hizmetler Sınıfına dahil herhangi bir kadroda görev yapıyor olmaları halinde ilave 1 derece alabiliyor.

**Şehir plancıları ile yüksek şehir plancıları ve yüksek bölge plancıları, Teknik Hizmetler Sınıfına dahil herhangi bir kadroda görev yapıyor olmaları halinde ilave 1 derece alabiliyor.

**Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Teknoloji Bölümü İş ve Teknik Anabilim Dalı mezunları, Teknik Hizmetler Sınıfına dahil herhangi bir kadroda görev yapıyor olmaları halinde ilave 1 derece alabiliyor.

**Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ev Ekonomisi Yüksek Okulu mezunları, Teknik Hizmetler Sınıfına dahil herhangi bir kadroda görev yapıyor olmaları halinde ilave 1 derece alabiliyor.

**Üniversitelerin arkeoloji ve sanat tarihi bölümlerinin prehistorya, protohistorya ve önasya arkeolojisi, klasik arkeoloji anabilim dallarından mezun olanlar, Teknik Hizmetler Sınıfına dahil herhangi bir kadroda görev yapıyor olmaları halinde ilave 1 derece alabiliyor.

İlave 1 derece alamayan teknik personel

Teknik Hizmetler Sınıfı kapsamında görev yapan Devlet memurlarından;

**Folklor araştırmacısı, kütüphaneci, arşivci, kitap patologu ve sosyolog unvanlarına haiz olanlar, eğitimleri itibariyle “teknik bilimler lisansiyerleri” sayılmamakta ve bu nedenle de ilave 1 derece alamamaktadır.

**Programcı, çözümleyici ve grafiker unvanlı karolarda görev yapanlardan, eğitimleri itibariyle “teknik bilimler lisansiyeri” sayılmayanlar ilave 1 derece alamamaktadır.

**Ekonomist unvanlı kadroda görev yapanlar, “matematiksel iktisat (ekonometri)” bölümü mezunu değillerse ilave 1 derece alamamaktadır.