Kamu çalışanlarından bazılarına, en yüksek Devlet memuru aylığı tutarını aşmayacak şekilde her ay “sosyal denge tazminatı” ödemesi yapılıyor.

Bu tazminattan sadece bazı kamu kurum ve kuruluşlarındaki personelin yararlanabiliyor.

Kimlere ödeniyor?

Sosyal denge tazminatı ödemesinden, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerinin bazıları yararlanabiliyor.

Sosyal denge tazminatı sözleşmesi imzalanmış olan il özel idaresi ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında görev yapan memur ve sözleşmeli(4/B) personele sosyal denge tazminatı ödemesi yapılıyor. Sosyal denge tazminatı sözleşmesi imzalanmamış mahalli idarelerdeki personel ise bu tazminattan yararlanamıyor.

Öte yandan, sosyal denge tazminatı ödenirken, kamu görevlisinin sendika üyesi olup olmadığına bakılmamakta ve sadece belli bir sendikaya üye olma şartı aranmamaktadır.

Ayrıca, ödenecek tazminatın miktarı konusunda, aynı kadro veya pozisyondaki kamu görevlileri arasında farklı uygulamaların da yapılmaması gerekiyor.

Sosyal denge tazminatının aylık miktarı

Sosyal denge tazminatının aylık miktarı, ilgili dönemin toplu sözleşmesinde belirlenen tavanı geçmemek üzere, ilgili mahalli idare (belediye veya il özel idaresi) ile bu yerde en çok üyeye sahip kamu görevlileri sendikası arasında yapılan sözleşmeyle belirlenmektedir.

2017 yılında imzalanan ve 2019 yılına ilişkin belirlemeler de içeren 4.Dönem Toplu Sözleşmeye göre, sosyal denge tazminatının aylık tavan tutarı, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) %100’ü kadar olabilmektedir.

Sosyal denge tazminatı ödemelerinde aylık tutar, görev yapılan birim ve iş hacmi, görevin önem ve güçlüğü, görev yerinin özelliği, çalışma süresi, kadro veya görev unvanı ile derece gibi kriterlere göre farklılık gösterebiliyor.

2019 yılının ilk yarısındaki aylarda brüt “1.240,67 TL olan sosyal denge tazminat ödemelerinden gelir ve damga vergisi kesintisi yapıldığından, 2019 yılının ilk yarısında, her ay ödenecek sosyal denge tazminatının net miktarı;

-Gelir vergisinin ilk diliminde (%15) olanlar için en çok "1.045 TL"dir.

-Gelir vergisinin ikinci diliminde (%20) olanlar için en çok "983 TL"dir.

Sosyal denge tazminatının miktarı 120 TL artacak

Personelin sosyal denge tazminatı alamadığı mahalli idareler

Mahalli idarelerden;

**Vadesi geçmiş vergi, sosyal güvenlik primi ile Hazine ve Maliye Bakanlığına olan borç toplamı, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin %10’unu aşanlar,

**Ödeme süresi geçtiği halde ödenmemiş aylık ve ücret borcu bulunanlar,

**Gerçekleşen en son yıla ilişkin toplam personel gideri, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin %30’unu aşanlar,

denge tazminatı sözleşmesi yapamıyorlar. Ayrıca, sözleşme yapıldıktan sonra yukarıdaki koşulların oluşması halinde, yapılmış olan sözleşme kendiliğinden hükümsüz kalıyor.

Personelin hepsi alamıyor

Mahalli idarelerden sosyal denge tazminatı sözleşmesi imzalamış olanlarda görevli personele  ödenen sosyal denge tazminatı, mahalli idareler dışındaki kamu kurumlarında ve sosyal denge tazminatı sözleşmesi imzalanmayan mahalli idarelerde görevli olanlara ise ödenmiyor.