Elektronik Harp Sistemleri Mühendisliği (EHSİM) Genel Müdürü Abdullah Çavuşoğlu, FETÖ'nün devlet kurumlarına sınavla yerleşme stratejisi ile ilgili kapsamlı bir rapor hazırladı. "FETÖ'nün Devlet Kurumlarına Sınavlarla Yerleşme Stratejisi" başlıklı raporda, soru hırsızlığından örgütün yapılanmasına kadar birçok konuda çarpıcı tespitlere yer verildi . Raporda, 2010 KPSS'de soruların tamamını doğru cevaplayan öğretmenlerin eşlerinin yüzde 82'sinin 15 Temmuz darbe girişiminde görev aldığı belirlendi.

ÖĞRENCİLERE YOĞUNLAŞTILAR

Raporda, askeri liselere giren öğrencilerden bin 597 tanesinin ilkokuldan sonra 6.sınıfı yurtdışında okuduğu belirtildi. 16 yılda 8 bin 088 adayın başarı gösterdiği askeri liselere giren öğrencilerin bağlantılarının araştırıldığı raporda, şöyle denildi: "2000-2016 yılları arasında toplamda 8 bin 88 adayın başarı göstererek askeri liselere yerleştiği bu süreçte, adaylardan bin 597 tanesinin ilgili kayıtları incelendiğinde ilkokuldan sonra 6. sınıfı yurtdışında okudukları bilgisine ulaşılmıştır. Örgütün daha ortaokul 1. sınıf düzeyinde iken seçtiği öğrencileri bazı durumlarda ülke içerisinde kampa aldığı, öğrencilerin pasaportlarının yurtdışına çıkmış gibi mühürlendiği öğrencilere yurtdışından transkript düzenlenerek MEB'de intibaklarının yapıldığı öğrenilmiştir."

'YURT DIŞINDA KAMPA ALINDILAR'

FETÖ tarafından seçilen ortaokul 1.sınıf düzeyindeki öğrencilerin Türkiye dışında kamplara katıldığı vurgulanan raporda, "Bu öğrencilerin bazı batı ülkelerine götürüldükleri yine bazılarının da örgütün sevdiği güneyimizdeki bir Ortadoğu ülkesine gittikleri ifade edilmiştir. 2000-2007 yılları arasında askeri liselere yerleşen öğrencilerin neredeyse tamamı MEB kayıtlarına göre orta 1'i yurt dışında okumuştur" ifadeleri yer aldı. FETÖ'nün, sorularının sınav öncesinde sızdırıldığı belirlenen 2010 KPSS'nin Türkçe testi istatistiklerinden bahsedilen raporda, soru hırsızlığını kanıtlar nitelikte bulgular yer aldı. Rapordaki istatistiklere göre, Türkçe testini tam cevaplayanların sayısının 2010 yılında zirve yaptığı görülüyor. 808 bin kişinin girdiği 2010 KPSS Türkçe testini tam cevaplandıranların sayısı 14 bin 368 oldu. Bu oran, bir yıl sonra 2011'de gerçekleştirilen KPSS'de ciddi bir düşüşle 805'te kaldı. 2010'dan sonra her geçen yıl Türkçe testini tam cevaplandıranların sayısı sınava giren kişi sayısı artmasına rağmen düşmeye devam etti. Öyle ki 2016 yılında sınava 1 milyon 225 bin 560 kişi girmesine rağmen Türkçe testini tam cevaplandıranların sayısı yaklaşık bin kat düşerek 15 oldu.

YÜZDE 82'Sİ KATILDI

Hazırladığı kapsamlı raporu SABAH'a değerlendiren Çavuşoğlu, "2010 KPSS sınavında soruların tamamını doğru cevaplayarak başarılı olan kadın öğretmenlerin TSK'da görevli eşlerinin yüzde 82'si darbeye silahlı olarak katılmıştır. Geriye kalanların bir kısmı yurtdışında ataşe olarak görevlendirilmiştir. Soruları çalan öğretmenlerin yüzde 5'inin ise deşifre olmalarının ardından anlaşmalı boşanma yapmıştır." açıklamasında bulundu.

Muhammed UZUN - KORAY TAŞDEMİR