Devlet memurlarının, en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu kazanılan unvanlara ilişkin görevlere atanabilmesi, bazı istisnai durumlar dışında, unvan değişikliği sınavı sonucuna göre olabilmektedir.

Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin Ek 3 üncü maddesinde “Bu Yönetmelik kapsamındaki personelin, en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanmaları, … yapılacak unvan değişikliği sınavı sonundaki başarısına göre gerçekleştirilir.” denilmek suretiyle, unvan değişikliği hususu sınav şartına bağlanmış olmakla birlikte, sınav şartı aranmadan unvan değiştirilebilecek haller de düzenlenmiştir.

Sınav şartı aranmadan unvan değiştirme

Unvan değişikliğine tabi kadrolara yapılacak atamalar ve bu kadrolar arasındaki geçişler, ilgili unvan için düzenlenecek unvan değişikliği sınavı sonucuna göre yapılır. Ancak;

**Memurlar, daha önce kendi kurumlarında veya başka kurumlarda bulunmuş oldukları unvanlara, unvan değişikliği sınavına girmeden atanabilirler.

Örneğin; Bilgisayar İşletmeni kadrosunda görev yapan bir memur, daha önce Tekniker kadrosunda görev yapmış ise ise unvan değişikliği sınavına girmeksizin Tekniker kadrosuna atanabilir.

**Doktora yapmış olan memurlar, gerekli öğrenim şartını taşıyor olmaları durumunda, öğrenimle kazanılan görevlere unvan değişikliği sınavına girmeden atanabilirler.

Örneğin; Teknisyen kadrosunda görev yapan bir memur, Mühendislik fakültesi mezunu olup aynı zamanda herhangi bir alanda doktora yapmış ise unvan değişikliği sınavına girmeksizin Mühendis kadrosuna atanabilir.

Unvan değişikliği sınav sonucuna göre başka kuruma atanma

Unvan değişikliği sınavı sonuçları, sadece sınavı yapan kuruma ait personelden unvan değişikliği suretiyle atanacaklara ilişkin olduğundan, başka bir kurumun unvan değişikliği sınavı esas alınarak unvan değişikliği yoluyla atama yapılması mümkün olmaz.

Unvan değişikliğinde hizmet süresi ve kurum personeli olma şartı

Unvan değişikliği sınavlara katılacaklarda, kurumda veya öğrenim durumları ile ilgisi bulunmayan görevlerde belirli süre hizmet yapmış olma şartı aranmaz.

Ancak, unvan değişikliği sınavı kapsamındaki görevlere, sadece kurumun kendi personeli başvurabilir. Kurumda ne kadar süre görev yapıldığının ise önemi yoktur.

Unvan değişikliği suretiyle atanacakların, kadroların ilk dört derecelerine atanmaları durumunda, kazanılmış hak aylık derecelerine ve atanacakları derecelere göre, hizmet süreleri Devlet Memurları Kanununun 68/B maddesi hükümlerine göre değerlendirilir.