Toplu sözleşmede varılan mutabakata göre sendika üyelerine verilen toplu sözleşme ikramiyesi 133 TLden 400 TLye çıkarıldı. Ancak kanun gereğince sendikalara üye olma hakkı tanınmayan personel bu zammı alamayacak.

2021 yılı toplu sözleşmelerinde en dikkat çeken maddelerinden birisi sendika üyelerine verilen toplu sözleşme ikramiyesi oldu. 750* maaş katsayısı üzerinden 135 TL olarak verilen bu zam 2022 Ocak ayında 400 TL olarak verilecek. Toplu sözleşme ikramiyesi 2022 Temmuzda 428 TL; 2023 Ocakta 462 TL ve 2023 Temmuzda ise 489 TL olacak.

Toplu sözleşme ikramiyesi, sendika kesintilerinin 2022 Ocakta yüzde 5 artacağı öngörüsüyle, sendika üyeleri için bugün itibariyle 88 TL zam anlamına gelmektedir.

Ancak toplu sözleşme ikramiyesi sadece sendika üyelerine verilebilmektedir. Diğer taraftan 4688 sayılı Kanun uyarınca bazı kamu personelinin sendikalara üye olmaları yasaklanmıştır. Emniyet ve askeri personel ile infaz koruma memurları bunların başında gelmektedir. Toplu sözleşmede bu yönde ayrıksı bir hüküm yer almadığı için, üye olmaları yasaklanmış kamu personeli toplu sözleşme ikramiyesini alamayacaktır.

İşte, sendikalara üye olamadığı için toplu sözleşme ikramiyesi alamayacak olanlar:

- Silahlı Kuvvetler mensupları
- Bu Kanun kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların merkezi denetim elemanları
- Emniyet hizmetleri sınıfı
- Ceza infaz kurumlarında çalışan kamu görevlileri

Seyyanen Zam ve Refah Payı beklentisi ile oturulan ancak hüsran ile biten toplu sözleşme masasının en büyük kazanımı gibi sunulan sendikalı memurlara ödenecek olan toplu sözleşme ikramiyesinden kanun gereği faydalanamayanların suçu ne? 

Bu konuda sendikakalardan bir açıklama bekleniyor