Sendika üyesi Devlet memurlarının ortalama aylık net maaş miktarı, her ay yapılan “üyelik ödentisi” kesintisi ve her üç ayda bir alınan “toplu sözleşme ikramiyesi” nedeniyle, sendika üyesi olmayan emsallerinin maaşına göre farklılık gösteriyor.

Her ay maaştan kesilen üyelik ödentisinin 3 aylık toplam net miktarı, aynı dönemde ödenen toplu sözleşme ikramiyesinin net miktarından az olduğunda, sendika üyesi memurun aylık geliri sendika üyesi olmayana göre daha fazla olmaktadır.  

Memura ödenen toplu sözleşme ikramiyesinin miktarı

Kamu görevlileri sendikalarına üye olup üyelik ödentisi ödeyen Devlet memurlarına, her üç ayda bir toplu sözleşme ikramiyesi ödeniyor.

Her 3 ayda bir ödenen bu ikramiyenin net miktarı, 750 gösterge rakamı ile içinde bulunulan dönemde geçerli olan aylık katsayısının çarpımı sonucu bulunan tutardan sadece damga vergisi kesintisi yapılmak suretiyle hesaplanıyor.

Bu nedenle, 2021 yılının ilk yarısında geçerli olan aylık katsayısına göre, Ocak ayında ödenen ve Nisan ayında da ödenecek olan toplu sözleşme ikramiyesinin miktarı (her defasında) net 123,39 TL olmaktadır.

3 ay için ödenen toplu sözleşme ikramiyesinin, 2021 yılının ilk yarısında her bir aya isabet eden miktarı ise net “41,13 TL”dir.

Memurun ödediği sendika aidatının miktarı

Sendika üyesi olan memurları aylık maaşından, üyesi oldukları sendikalara ödenmek üzere her ay sendika aidatı kesintisi yapılmaktadır.

Memurun maaşından her ay ne kadar sendika aidatı kesileceği, üyesi olunan sendikanın tüzüğündeki belirlemeye göre olurken, kesilecek aidat tutarı; 15/1’den aylık alan Devlet memurunun damga vergisine tâbi brüt ücretinin binde dördünden (%0,4) az ve otuzda birinden (1/30) çok olamamaktadır.

Bu itibarla, sendika üyelik aidatının miktarı, ilgili memurun maaş miktarına ve üyesi olunan sendika tüzüğündeki belirlemelere göre farklılık gösterebilmektedir.

2021 yılının ilk altı aylık döneminde en düşük “18,00 TL” ve en yüksek “150,00 TL” brüt tutarda olabilen sendika aidatı, gelir vergisine esas matrahtan indiriliyor olmasından dolayı, %15 gelir vergisi dilimindeki memurun aylık net maaşında “15,30 TL ila 127,50 TL” aralığında azalmaya sebep olmaktadır. (bulunulan gelir vergisi dilimi, ilgili memurun maaş tutarı, engelli indirimi tutarı ve AGİ miktarına bağlı olarak sendika aidatının net maaşa etkisi farklılık gösterebiliyor.

Sendika üyesi olmanın memur maaşına katkısı

2021 yılının ilk yarısına ilişkin belirlemeler çerçevesinde (ilgili memurun %15’lik gelir vergisi diliminde olduğu varsayılarak);

**Maaştan kesilen sendika aidatının aylık net tutarının 41,13 TL’den az olması halinde, sendika üyesi olmanın memur maaşında artış yaratacağı,

**Maaştan kesilen sendika aidatının aylık net tutarının 41,13 TL’den fazla olduğu durumlarda ise, sendika üyesi olmanın memur maaşında azalmaya neden olacağı

görülmektedir.