Son 19 yılın Türk Lirası ve Dolar bazında en düşük Eğitime Hazırlık Ödeneği öğretmenlere verilecek.

Öncelikle Eğitime Hazırlık Ödeneğinin bazı yıllarda ortalama öğretmen maaşının yarısı kadar verildiğini belirtelim. Ancak son yıllara ve özellikle 2021 yılına gelindiğinde son 19 yılının en düşük Eğitime Hazırlık Ödeneği belirlenmiştir. Bu ödenekle öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılaması da mümkün değildir.

Eğitime Hazırlık Ödeneği son yıllarda Toplu Sözleşme sürecinin içerisinde Eğitim Bir-Sen ve Memur Sen tarafından imza altına alınıp mutabakatla belirlenmektedir. Belirlenen rakamlara baktığımızda ise öğretmenler sürekli kayıp içerisindedir.

Eğitime Hazırlık Ödeneği, öğretmenlere bir yıllık için verilmektedir. 2021 yılı için verilen Eğitime Hazırlık Ödeneğini 12 aya böldüğümüzde aylık 104,16 TL'ye denk gelmektedir.

Öğretmen maaşının yarsı kadar olan Eğitime Hazırlık Ödeneğini Eğitim Bir-Sen ve Memnun-Sen kırparak öğretmen maaşının dörtte birine (1/4) düşürmüştür.

Eğitime Hazırlık Ödeneğini, maaşlarımızı kırparak kot pantolonlarda küçük ceplere sığacak kadar küçültenleri eğitim çalışanlarına, kamu çalışanlarına ve halkımıza şikayet ediyoruz.

Ortalama öğretmen maaşı, Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Toplu Görüşme Masasında yetkiliyken 2008 yılına gelindiğinde 1000 dolar’a kadar yükseltmişti. Eğitim Bir-Sen ve Memnun-Sen bu rakamı ancak 2014 yılına kadar koruyabilmişlerdir. 2014 yılından bu yana ise hem öğretmenlerin, hem de memurların ortalama maşları azalmıştır.

2021 yılına geldiğimizde ise ortalama öğretmen maaşı 640 dolar'a kadar gerilemiştir.

Öğretmenlerin ortalama kaybı 350 dolar'ı bulmuştur.

Memurların ortalama kaybı ise 250-300 doları bulmuştur.

2022 ve 2023 yıllarında memurlara yapılan zamların hepsi 2021 Eylül ayında verilse bile bu kayıpların karşılanması mümkün değildir.

Kısacası Eğitim Bir-Sen ve Memnun-Sen yıllardır hem öğretmenlerin Eğitime Hazırlık Ödeneğini düşürmüş, hem de memurların maaşını düşürmüştür.

Ekmeğimiz sürekli küçülmüştür.

Öğretmenler, memurlar geçinemez durumda ve perişandır…

Bekir AVAN

Türk Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı