Rusya'da zehirlendikten sonra Almanya'da tedavi gören ve daha sonra ülkesine dönen muhalif lider Aleksey Navalny, havalimanında tutuklanmıştı. Navalny'nin serbest bırakılmasını isteyen destekçileri sokakları karıştırırken, Rus isim 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

CEZASI ONANDI

Moskova Temyiz Mahkemesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kamuoyu önünde en fazla bilinen muhaliflerinden Yolsuzlukla Mücadele Fonu kurucusu Aleksey Navalny'nin hapis cezasının onandığını duyurdu.

BATI'DAN TEPKİLER GELMİŞTİ

Son olarak ağustos ayında zehirlenmesinin ardından Batı ülkelerinin Moskova'ya tepkisi arttı. Almanya'daki tedavisinin ardından ülkesine dönen Navalny'nin yine tutuklanması, binlerce kişinin meydanlara çıkmasına neden oldu.

NAVALNY NASIL ZEHİRLENDİ?

Rusya'nın Omsk kentinden 20 Ağustos'ta Moskova'ya dönerken uçakta fenalaşan ve zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan muhalif lider Alexsey Navalny, 22 Ağustos'ta tedavisi için Almanya'nın başkenti Berlin'e getirilmişti. Berlin'deki Charite Hastanesi 24 Ağustos'ta Navalny'nin zehirlendiğine dair bulgulara rastlandığını açıklamıştı. Açıklamanın ardından Rusya İçişleri Bakanlığının Sibirya Federal Bölgesi’ne bağlı Ulaştırma Servisi 27 Ağustos'ta olayla ilgili ön soruşturma başlatmış, ilk incelemede zehirlenmeye dair bir kanıt bulunmadığı ifade edilmişti. 2 Eylül'de ise Navalny'nin kan örneklerinde Novichok ile zehirlendiğine dair "kesin kanıtlar" bulunduğu belirtilmişti. Navalny'nin ailesi ise Rus muhalifin zehirlenmesinden Rusya'nın sorumlu olduğunu savunmuş ancak Kremlin Sarayı iddiaları yalanlamıştı.