CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, RTÜK'e bazı televizyon kanallarına yayın durdurma ve para cezası vermesi üzerine RTÜK Başkanı Şahin'e ve RTÜK üyelerine, "Anayasal bir kurumun üyelerisiniz. Tayyip Erdoğan'ı mutlu etmek için şaklabanlık ve şarlatanlık yapmak için oraya seçilmediniz" demişti.

EBUBEKİR ŞAHİN DAVA AÇTI

Altay'ın sözlerinin ardından RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, "Kişilik haklarına saldırıda bulunduğu" gerekçesiyle manevi tazminat davası açtı. Avukatı aracılığıyla mahkemeye başvuran Şahin, "Şahsına hakaret ve iftirada bulunulduğunu, manevi olarak zarar gördüğünü" iddia ederek Altay'dan 10 bin TL manevi tazminat talebinde bulundu.

Ankara 10. Asliye Ceza Mahkemesi, RTÜK Başkanı Şahin'in açtığı davayı reddetti. Mahkemenin gerekçeli kararında Altay'ın sözlerinin, "Hakaret kastı ile söylenmediği, siyasi eleştiri niteliğinde sözler" olduğu belirtilerek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği bazı kararlar ve Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ni içtihatları emsal gösterildi. Gerekçeli kararda, "Siyasetle uğraşan kişilerin kendilerine yönelik sert, ağır ve hatta incitici eleştirilere dahi katlanması gerektiğine" dikkat çekildi.