İlim Yayma Cemiyetinin Eski İstanbul Temsilcisi iken İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğüne Transfer olan Ömer YAHŞİ İl Müdürü olduktan sonra 360 derece dönüş yaptı şimdilerde Mason Rotary Kulüpleri ile okullarda ortaklaşa projeler yapıyor!

Uluslar arası Rotary 2440. Bölge Federasyonuna bağlı İzmir Rotary Kulüpleri’nin tespit ettikleri ve eksikliklerini belirledikleri 27 okulda çalışmalara başlanmak üzere Rotary Bölge Federasyonu İl Milli Eğitim Müdürü İle Protokol imzaladı. 

“Rotary Okulda” projesi ile bu yıl eylül ayında faaliyete geçen proje ile İzmir'de 27 okul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi tarafından  Rotary Kulüplerine teslim edildi. 

Okullarda fırsat eşitliği adı altında birçok şey yapmayı ve eğitimler vermeyi vaad eden projeyi Bir zamanlar  bir STK olan İlim Yayma Cemiyetinin temsilciliğini yapmış olan  ve bu sayede MEB'deki şöhret basamaklarını hızlıca çıkan Ömer YAHŞİ'nin eliyle yapılması da oldukça düşündürücü. 

Bu nasıl bir savruluş? dedirten proje ile ilgili bakalım İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer YAHŞİ bey nasıl bir açıklama yapacak?

MASON TEŞKİLATLARI LİONS VE ROTARY KULÜBÜ NEYİ AMAÇLAR!

Rotary Kuülübü, Biraderler  (Masonlar) arası diyalogu ve dayanışmayı arttırıp, ticari, siyasal  vesosyal alanlarda etkinliğin arttırılması için, 33. derecedeki saygın  bir masonunun isteği üzerine 23 Şubat 1905 günü ABD de avukat Paul  Harris, kömür tüccarı Silvestre Schiele, maden mühendisi Gustav Loehr,  tüccar terzi Hiram Shorey tarafından kurulmuştur. 

Rotary Clup kurucu  üyeleri ilk toplantılarını, sırayla birbirlerinin evlerinde ve  bürolarında bir araya gelerek yapmışlardır.

Bu nedenle kulübe dönüşlü manasına gelen ROTARY adının verildiği bilinmektedir.

Çok hızlı büyüyen ROTARY CLUB’ın şube sayısı 1910′da 16 olmuş. Bu şubeler Amerikan Ulusal Rotary Birliğini meydana getirmiştir.

1912′de Kanada, İngiltere  ve İrlanda’da açılan şubeleriyle kulüp milletlerarası bir hal  almış.

Ardından Belçika Hollanda Fransa’da şubeler açılmış ve bütün  dünyaya yayılmıştır.

1922′de ROTARY INTERNATIONAL adını  almıştır.

Günümüzde tüm dünyada milyonu aşkın Rotaryen olduğu bilinmektedir.

Rotary teşkilatının yapısı incelendiğinde “Ulusal eşitlik savunuculuğunun” lafta kaldığı, kontrolün daima güçlülerde olduğu görülür.

Rotary Club,  Masonlukla bir alakası olmadığını iddia eder, fakat teşkil  Masonik guruplardan dünya çapında en güçlülerinden biri olan ROTARY’nin  üyeleri genellikle iş çevrelerinden olmakla birlikte, siyaset, eğitim ve  basın alanlarından da çok sayıda üyesi mevcuttur.

Temel felsefesi  biraderler arası fikirsel, sosyal ve ticari ilişkileri geliştirmek,  locaların dışındaki sosyal ve siyasi hayatta dayanışmayı sağlamak ve  mason olmayan üyelerini Mason hedef ve amaçları doğrultusunda  yönlendirmek ve uygun görülen üyelerini localara kabul etmektir.

Yani  Mason localarının bir alt basamağıdır. Ülkemizde 1956 da kurulmuştur,  eğitim (üniversiteler ağırlıklı ) ve siyasi hayatta aktif bir çok kişiyi  bünyesinde barındırır. Aynı zamanda ilk Rotary kulübünde kabul edilmiş,  her iş ve meslekten bir faal üye bulundurma kararı gereği farklı meslek  dallarından üyeleri mevcuttur.

Farklı mesleklerden üye bulundurma kararı  üyeler arası rekabetin önlenmesi ve dayanışmanın daha da kuvvetlenmesi  içindir.

Üyeler siyaset, bürokrasi, eğitim, ekonomik ve sosyal alanlarda  etkin kişilerden seçilir. Dolaylı yoldan bir toplumu yönlendirmenin yolu kilit kişileri kontrol altına almaktır çünkü.

Kurulus  ve çalışma şekilleri bakımından bazı farklılıklar olmakla beraber,  Rotary kulüpleriyle ayni gayelere hizmet eden Lions kulüpleri masonluğu  yayabilmek, mason olmayanları ve yeterli vasıflara sahip olmayanları da  masonluk yararına kullanabilmeyi amaçlar.

İnsanlara hoş görülen bazı fikirlerin ve çalışmaların arkasına gizlenerek milletlerin sahip  oldukları milli ve manevi değerleri yok etmeye ve ülkelerin idari,  askeri, siyasi ve ekonomik gelişmelerini kontrol altında tutmaya  çalışmaktadırlar.

Kaynak- Ajanskamu