Kovid-19 pandemisinin akıl sağlığı konusunda yıkıcı bir etkisi oldu. Pek çok kişinin günlük alışkanlıkları bozulurken, bireyler evlere kapanmak zorunda kaldığı için sosyalleşme durma noktasına geldi.

Dünyanın kapıldığı belirsizlik seliyle kişilerin ruh halinin kötü etkilendiği görüldü.

Örneğin ABD'nin Colorado eyaletinde Eylül 2020'de yapılan bir anket, katılımcıların yüzde 77'sinin Kovid-19'la ilişkili anksiyete, yalnızlık veya stres bildirdiğini ortaya koymuştu.

"İnsanlar pandeminin başından beri sorunlarını çözmekte zorlanıyor" diyen Colorado Boulder Üniversitesi'nde psikoloji profesörü Sona Dimidjian, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bunun daha fazla depresyona, anksiyeteye, madde bağımlılığına, ev içi şiddete… bir sürü probleme yol açtığını biliyoruz.

Dimidjian ve araştırma ekibi, insanların rahatlamasını sağlayabilecek bilimsel araştırmalara dayalı basit yollar bulunduğunu söyledi.

İşte Medical Xpress'in aktardığına göre o üç strateji:

Davranışsal aktivasyon

Davranışsal aktivasyon (DA), kişilerin davranışlarını değiştirerek nasıl hissettiğini de değiştirebileceği fikrine dayanıyor. Yapılan önceki araştırmalar, bu stratejinin depresyona en az ilaçlar kadar iyi geldiğini göstermişti.