Boğaziçi Üniversitesine rektör ataması sonrası yapılan basın açıklaması ve protestolar sırasında "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "görevli memura mukavemet" suçlarını işledikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 24 şüpheli serbest bırakıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü ekiplerince, Beşiktaş'ta Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Ana Giriş Kapısı önünde "Üniversitemizde kayyum rektör istemiyoruz" başlığı altında basın açıklaması ve protesto gösterisi gerçekleştirenlerden "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "görevli memura mukavemet" suçlarını işledikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 44 kişiden 24'ünün emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi.

Soruşturma savcılığınca ifadeleri alınan 24 şüpheliden 1'i serbest bırakılırken, şüphelilerden A.A. (24) ve H.R.S. (21) tutuklama, 21'i ise adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakılmaları talebiyle hakimliğe sevk edildi.

İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nde sorguları yapılan 23 şüphelinin "2911 Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "görevini yaptırmamak için direnme" suçlarından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verildi.

- Savcılığın tutuklama talepli sevk yazısı

Savcılığın tutuklanmasını talep ettiği 2 şüpheli hakkındaki sevk yazısında, Boğaziçi Üniversitesi kampüs kapısı önüne gelen bin kişilik grubun içeri girmeye çalıştığı, eylemin kanunsuz olduğunu bildiren kolluk kuvvetlerinin de grubu dağılmaları yönünde uyardığı kaydedildi.

Grubun, Çevik Kuvvet polislerinin üzerine doğru yürüyüşe geçtiğini ifade edilen yazıda, kolluk görevlilerince 3 kez dağılmaları yönünde anons yapılan grubun bunu dinlemeyerek, ellerindeki bir kısım materyalleri ve tekme atmak suretiyle kolluk kuvvetlerine mukavemette bulundukları anlatıldı.

Yazıda, şüpheli A.A.'nın bulunduğu gruba liderlik ettiği ve eylemcileri yönlendirdiği, diğer şüpheli H.R.S.'nin ise emniyet görevlilerine tekme ve tokat atmak suretiyle cebir ve şiddet kullanarak mukavemette bulunduğu aktarıldı.

Öte yandan, şüphelilerin adliyeye sevk edilmesiyle birlikte bir grup öğrenci öğle saatlerinde İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanarak arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep etti. Öğrencilerin yaptığı basın açıklamasına CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile bağımsız milletvekili Ahmet Şık da destek verdi.

- Süreç

Boğaziçi Üniversitesine rektör ataması sonrası yapılan basın açıklaması ve protestolar sırasında "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" ve "görevli memura mukavemet" suçlarını işledikleri gerekçesiyle 40 kişi gözaltına alınmıştı.

Şüphelilerden 7'sinin terör örgütü MLKP'nin gençlik yapılanması içerisinde faaliyet yürüttükleri saptanırken, 2'sinin terör örgütü TKP/ML, 1'inin terör örgütleri PKK/KCK ile DHKP/C, 1'inin terör örgütü THKP/C ve 1'inin de terör örgütü TKEP/L faaliyetlerine katıldıkları belirlenmişti.

Diğer 28 şüphelinin ise çeşitli sol marjinal grupların düzenlediği eylemlere katıldıkları öğrenilmişti.

Gözaltına alınan 40 şüpheliden 24'ü sabah saatlerinde İstanbul Adliyesi'ne sevk edilmişti.

Sonradan gözaltına alınan 4 şüpheliyle birlikte 20 şüphelinin emniyetteki işlemleri sürüyor.