Prof. Dr. Necmi İlhan, şu çarpıcı değerlendirmelerde bulundu:

Vaka sayılarındaki sabitlenme günlük 100 ve altında olsaydı bundan çok mutlu olacaktık. Şu anda ileri doğru gitmiyoruz. Son 4 gündür dediğiniz gibi önce bin 200'lü rakamları gördük sonrasında da ciddi bir artış söz konusu. Bin 500'lü rakamlara dayanmış. Peki, neden böyle oldu? bin 500'lü rakamı kestirilebilir bir rakamdı. 1 Haziran itibariyle rakamların artmasını bekliyorduk. Açıkçası yüzde 10, yüzde 20 civarını bekliyorduk. O rakamdan çok da farklı değil aslında. Birincisi günlük test sayısı değişiyor. İkincisi test stratejisi değişiyor. Koronanın yoğun olduğu dönemlerde daha çok korona temaslılara, şüpheliler gibi kişilere yapılıyor.

"TEST SAYISINDAKİ ARTIŞ ÖNEMLİ"

Bakın günlük düne göre test sayısında 10 bine yakın artış var. Keza vaka sayısında da yüzde 10'luk bir artış var. Test sayısında yüzde 20'lik artışa rağmen vaka sayısında yüzde 10 civarında bir artış var. Bunu şöyle yorumlamak gerekiyor. Test, fabrika çalışanları, kışlalar gibi kalabalık alanlarda yapılıyor. Yani ne kadar çok kişiye yaparsak o kadar çok vakayı yakalarız hedefleniyor. Ama temmuza yaklaşırken beklediğimiz rakamlar bin 100-bin 200'e gelir, sonra düşer şeklindeydi. Ama özellikle 1 Haziran'dan sonra temas, hijyen noktalarında bir rahatlama yaşandı. Bu durumda da vaka sayılarında artışlar yaşandı. Kontrol edilebilir bir durum aslında. Tedavi boyutuyla bir sıkıntı yaşamıyoruz. Vefat sayısı 20 civarında gidiyor. 5 bin vatandaşımız hayatını kaybetti. Virüs gücünü temastan alıyor biz bunu çok iyi biliyoruz. Vaka sayılarındaki son dönemdeki artış vatandaşlarımızın kurallara daha fazla dikkat etmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

"HASTANEDE DAHİ MASKE TAKMAYANLAR, MESAFEYE UYMAYANLAR VAR"

Görev yaptığım Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi günde 4 bin hasta muayene ediyor. Bakıyorum, hastane burası... Hastane bahçesinde dahi fiziksel mesafe koymayan vatandaşlarımız var. Sabah insanlarla konuşuyorum, neden maske takmıyorsunuz, neden mesafe koymuyorsunuz diye. Bana diyorlar ki 'Zaten hastaneye gelmişim, bende olsa zaten olurdu.' Devlet elinden geleni yapıyor. Biz dünyanın en iyi sağlık sistemine sahibiz. Ücretsiz ve tam bir tedavi sunuyoruz. Bundan sonra devletin yapabileceği bir şey yok. Tek tek herkesin başına gidip maske takın, mesafe koyun diyecek imkanımız yok.

"EYLÜL EKİM AYLARINA DİKKAT"

Sonbahar döneminde okullar yeniden açılacak, üniversiteler açılacak. Sonbahar döneminden kaynaklı çeşitli epidemi riskleri var. Grip hastalığı her sene Eylül'de pik yapıyor. Solunum yolları hastalıkları her sene Eylül-Ekim aylarında pik yapıyor. ;Eğer rakamları biraz daha düşürebilirsek mücadelemiz daha kolay olacaktır. Sayılar bize aslında çok şey söylüyor.