Yakın zamanda verilen Pedagojik formasyon müjdesi ile eğitim fakülteleri dışındaki fakültelerden mezun olanlar formasyon belgesinin nasıl alındığını merak ediyor. Peki Pedagojik formasyon nedir? Pedagojik formasyon nasıl alınır? İşte detaylar:

Formasyon, dilimize Fransızcadan girmiş bir kelimedir ve genellikle pedagojik formasyon tabiri yerine kullanılır. Öğretmenlik bölümlerinden yani eğitim fakültesinden mezun olan bireylerin öğretmenlik yapabilmesi için gerekli olan bir sertifikalı eğitim programıdır.

Pedagoji ise eğitim bilimi anlamına gelmektedir. Formasyon kelimesi yetiştirme, biçimleme anlamlarına geldiğinden, pedagojik formasyon aslında eğitim bilimi kapsamında öğretmen yetiştirmektir.

Belirli lisans programlarını okuyan kişilere öğretmenlik mesleği hakkında teknik bilgiler verilir ve kişi öğretmenlik mesleğini yapmak için yetkinlik kazanır.

FORMASYON BELGESİ NASIL ALINIR?

Formasyon belgesini almak için bazı koşulları sağlamak gerekmektedir. Bunlardan en önemlisi bir lisans programından mezun olabilmektir. Önceki yıllarda formasyon belgesi 4. sınıf öğrencilerine ve mezun olan kişilere veriliyordu. Yeni sisteme göre ise formasyon belgesi sadece mezun kişilere verilecek. Ayrıca formasyon belgesi için akademik ortalama, üniversiteye giriş puanı, disiplin geçmişi gibi birtakım koşulları karşılıyor olmanız gerekmektedir. Öğretmen adayları, pedagojik formasyon eğitimi için her üniversitede farklı olmak üzere belli bir ödeme yapmak durumundalar. Şu an fiyatlar 3700 lira civarındadır. AÖF mezunları da başvuru yapabilmektedir.

FORMASYON BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Formasyon başvuruları, ilana çıkan üniversitelerin ilgili siteleri üzerinden yapılmaktadır. Başvurular için ilgili üniversitenin belirlediği tarih aralıklarında başvuru yapılabiliyor. Ön başvuru sonrasında öğretmen adaylarının başvuruları değerlendirmeye alınıp kesin kayıt hakkı kazananlar belirlenmektedir.

PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ NE KADAR SÜRER?

Pedagojik formasyon eğitimi 2 yarıyıl sürmektedir.

PEOGRAMA KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

1- Kayıt İçin Başvuru Dilekçesi

2- Onaylı Lisans Mezuniyet Belgesi ya da Diploma (Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olanların diplomalarının denkliği, kayıt sırasında belgelendirilmelidir).

3- Onaylı Lisans Not Durum (Transkript) Belgesi

4- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi (Aslını ibraz etmek kaydıyla)

5- İki Adet Vesikalık Fotoğraf

6- Öğrenim ücretinin kurumca belirlenen ilk taksitinin, ilgili kurumun tayin edeceği banka hesabına yatırıldığına dair banka dekontu.

7- Kurumca istenebilecek diğer belgeler.

PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ SERTİFİKA PROGRAMINDA YER ALAN DERSLER NELERDİR?

1- Eğitime Giriş

2- Öğretim İlke ve Yöntemleri

3- Sınıf Yönetimi

4- Özel Öğretim Yöntemleri

5- Öğretmenlik Uygulaması I

6- Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme

7- Eğitim Psikolojisi

8- Rehberlik ve Özel Eğitim

9- Öğretim Teknolojileri

10- Öğretmenlik Uygulaması II

Ayşe Kara