Milli Eğitim Bakanlığına kurumlarda görev yapan: Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri haftada 15 saat aylık maaş karşılığı ders okutmakla yükümlüdürler. Yani branş öğretmenlerinin girdiği 15 saat ders maaşlarına karşılık gelir. 15 saati aşan dersler için haftada 15 saate kadar, DYK kursunu da dahil edersek 25 saate kadar branş öğretmenleri ek olarak derse girebilir.

Öğretmenler haftada 40 saate kadar ders verebilir. Örneğin bir branş öğretmeni 22 saat derse giriyor. Bu öğretmen 18 saat DYK kurs görevi alabilir veya başka bir branş öğretmeni 30 saat dersine giriyor bu öğretmen 10 saat DYK görevi alabilir. Branş öğretmenlerinin ders görevi DYK ile birlikte 40’ı, DYK dışında ise 30 saati aşarsa bu saatler için ücret ödenmez.

2021 Ek Ders Ücretleri Ne Kadar Olacak?

2021 ek ders saat ücreti net olarak 19,56 TL oldu.

Branş Öğretmenleri Örnek Ek Ders Hesaplama

Bir öğretmen düşünelim bu öğretmen 26 saat normal derse giriyor. Aynı öğretmenin 6 saat DYK görevi de var. Ayrıca bu öğretmen de sınıf öğretmenliği ve nöbet görevi de var. Söz konusu öğretmen kaç saat ek ders alır, hesaplayalım.

Hafta içi girdiği ders sayısı 26’dan aylık okutmakla yükümlü olduğu ders sayısını (15) çıkardığımızda 11 saat ek ders gözüküyor. Bu elde dursun

6 saat DYK görevi var. DYK görevi KBS sistemine ayrı olarak işlenir ve katsayısı normal ek dersten fazladır. 

Branş öğretmenlerine toplam girdikleri ders sayısında (aylık okuttuğu dahil) her 10 derse 1 saat ekleme yapılıyor. Yani yukarıdaki öğretmeni hesaplarsak; 26 saat + 6 saat DYK = 32 saat yapar. Bu öğretmenin 32/10= 3 saat daha haftalık ek dersine ekleme yapılır. Bu 3 saat derste elde dursun.

Öğretmenin, sınıf rehberlik görevi de var demiştik. Buradan da haftalık 2 saat alır. Eğer bu öğretmenin sosyal kulübü de olsaydı oradan ücret alamayacaktı. Çünkü yönetmeliğe göre sınıf rehberlik ve sosyal kulüp görevlerinden yalnızca birisi için 2 saat ücret ödeniyor

Son olarak nöbet görevine geldik. Öğretmenler tuttukları nöbetler için de haftalık 3 saat ekders alırlar.

Bütün bunları topladığımızda haftada 26 saat derse giren, nöbet tutan, sınıf rehberlik görevi olan, 6 saat DYK dersi olan bir öğretmen; (11 + 3 + 2 + 3) 19 saat haftalık ek ders ücretini hak eder. Buna ilaveten 6 saat DYK ücretini de hak etmiş olur.