Kamudanhaber- Özel Haber

MEB 2021 Mart ayında kadrosuna 20 bin öğretmen alacağını açıklamıştı ve ilk alımla ilgili mülakatlar şu an devam ediyor.

İkinci bir alımın olup olmayacağına yönelik Milli Eğitim Bakanlığı’ndan henüz bir açıklama yok. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tv programlarındaki açıklamalarında öğretmen atamasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söylüyor. Maliye Bakanı Lütfi Elvan ise geçtiğimiz haftalarda öğretmen atamalarına ilişkin “Biz elimizden gelen çabayı göstereceğiz, sabırlı olsunlar” açıklamasında bulunmuştu.

2021 Mart Sözleşmeli Öğretmenlik atamalarında branş kontenjanları nasıl belirlendi?

CHP'li vekil Mahir Başarır 18 Mart'ta Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un yanıtlamasına ilişkin öğretmen atamalarıyla ilgili yazılı soru önergesi verdi. Öğretmenlerin branş dağılımı göz önüne alındığında hangi branştan kaç öğretmen atamasının yapılacağı hangi kriterlere göre belirlenmektedir? sorusu yöneltildi.

Yazılı soru önergesine Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı cevap verdi.

" Eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı Bakanlığımıza kullanım izni verilen öğretmen kadroları çerçevesinde karşılanabilmektedir. Kontenjan ise öncelikle öğretmen istihdamında güçlük çekilen ve kalkınmada birinci derecede öncelikli yöreler olmak üzere, ihtiyaç olan alanlarda illerin doluluk oranları dikkate alınarak belirlenmektedir. 2021 Mart Sözleşmeli Öğretmen Atama Dönemi'nde atanacak 20.000 sözleşmeli öğretmen sayısı da buna göre belirlenmiştir"

MEB branş kontenjanlarının dağılım oranına ilişkin sadece ‘ihtiyaç olan alanlar’ dikkate alınıp belirlenmektedir dedi.

Biz de geçmiş senelerdeki branş kontenjanlarının dağılım oranıyla 2021 yılındaki kontenjan dağılımlarını inceledik.

Geçen sene yapılan öğretmen atamalarında verilen kontenjan oranıyla bu senekiler arasında farklılıklar söz konusu.

8 branş kontenjanının belirgin bir şekilde düşüşü gözleniyor. Bu branşlar:

Okul öncesi öğretmenleri 1518’den 863’e

Sosyal Bilgiler öğretmenleri 665’ten 155’e

İlköğretim Matematik öğretmenleri 1701’den 1260’a

Türkçe öğretmenleri 1293’ten 918’e

Rehberlik 1332’den 1004’e

Beden Eğitimi 810’dan 540’a

Görsel Sanatlar 532’den 266’ya

Bilişim Teknolojileri 201’den 50’ye düştü.

Milli Eğitim Bakanlığındaki yetkililerin öğretmen atamalarındaki kontenjan sayılarını belirlerken kontenjan sayılarını birden yükseltip artırmaları, atama bekleyen öğretmenlerde hayal kırıklığı yaşamalarına sebep oluyor. Bu yüzden yapılacak yeni bir öğretmen atamasında öğretmen atama sayının 20 binden daha yüksek bir sayı olması branş bazında oluşacak mağduriyetleri önleyebilir.