Emeklilikte prim gün sayısını tamamlamış ancak yaş nedeniyle emekli olamayanların sorunları ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin'i görevlendirdiği belirtilmişti. Bu durum yüz binlerce kişiyi umutlandırmıştı. EYT’liler yeni dönemin başlamasıyla gözlerini meclise çevirdi.

Cumhurbaşkanının talimatıyla başladı, ardından Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman’ın EYT için bahsettiği yöntem gündeme geldi. EYT son dakika gelişmesi var mı? soruları yükselirken, TBMM Anayasa Komisyonu Eski Başkanı AKP'li Prof. Dr. Burhan Kuzu EYT konusunda "Kademeli olarak bir düzenleme olabilir" açıklamasını yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ‘’EYT gündemimizde yok, böyle bir çalışma da yok’’ kafası karışan EYT’liler, bugün de Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal’ın konuyla ilgi yaptığı ‘’2020 yılı bütçesi yapılırken, mevcut belirlenmiş Kalkın Planı, Yeni Ekonomi Programı ve mevzuatta öngörülmeyen herhangi bir konuda bütçeden yeni kaynak öngörülmedi’’ açıklamasıyla 2020 yılı bütçesinde EYT’lilerle ilgili bir madde olmadığını ifade etmiş oldu.

Emeklilikte yaşa takılanların sorunu 1999’dan beri devam ediyor. 8 Eylül 1999 öncesinde SSK’lı, Bağkurlu ve Emekli Sandığı (memur) mensubu olarak iş hayatına başlayanlar erkek ise 25 yıl ve 5000 gün, kadın ise 20 yıl ve 5000 gün şartıyla emekli olabiliyordu. Örneğin; 18 yaşında sigortalı işe başlayan bir kadın 5000 günlük primi tamamlarsa 38 yaşında, erkekler de 43 yaşında emekliliğe hak kazanabiliyordu.

EYT ÇIKARSA KİMLERİ KAPSAYACAK?

EYT çıkarca, yasa 1999 gününe kadar çalışan işçileri kapsayacak. 1999’da çıkarılan 4447 sayılı kanun ile emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60’a yükseltilmişti. Prim sayısı da 7 bin güne çıkmıştı.

EYT yasası Genel Kurul’da kabul edilir ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa, 8 Eylül 1999 yılından önce işe başlayanları kapsayacak.

01 Ekim 2019 tarihinde TBMM yeni dönem yasama faaliyetine başlıyor. EYT yasası teklifleri görüşülmeye başlandığında hangi yöntemin dikkate alınacağı, EYT son durum gelişmelerinde neler olacağını ise herkes merakla bekliyor. Yeni dönemde bilhassa Cumhurbaşkanlığı ve ilgili bakanlığın çalışmaları ne olacak yeni bir teklif dahi oluşturulabilir. Gündem yeni EYT yasa tasarısı görüşmelerine, daha farklı yöntemlerin konuşulmasına sahne olabilir.