Dünyanın başı ilk defa Hindistan’da ortaya çıkan ve kısa sürede bütün dünyaya yayılarak baskın varyant hâle gelen Delta ve Delta Plus ile dertte iken, şimdi de Mu varyantı ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütünün resmî olarak takibe aldığı varyant, şu ana kadar 40 ülkede görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye’de de 2 kişide Mu varyantı tespit edildiğini ancak bununla ilgili ilave tedbire ihtiyaç olmadığını duyurdu. Mu varyantının bulaşıcılığı, daha fazla yayılıp yayılmayacağı ve aşılara karşı direnci merak ediliyor. Bu konu ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner, Mu varyantı ile ilgili sorularımızı cevapladı.

SOSYAL MEDYA SÖYLENTİLERİNE İNANMAYIN

Öncelikle sosyal medya paylaşımlarında Delta’dan daha bulaşıcı olduğu belirtilen Mu varyantı ile ilgili bu yönde bir ispat bulunmadığını ve sosyal medyada dolaşan söylentilere inanılmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Çetiner, yine de tedbirli olunması gerektiğini ifade etti. Mu varyantının ilk olarak ocak ayında Güney Amerika ülkelerinden Kolombiya’da görüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Çetiner “Mu varyantının ne kadar ölümcül, ne kadar hızlı yayılan, aşılara kadar dirençli olduğunu henüz bilmiyoruz ama Delta varyantından öğrendiklerimiz kuşkuyu artırıyor. Bütün dünyanın gözü Mu varyantının üzerinde. Belçika’da bütün vakaların yüzde 1’ini, ABD de yüzde 2’sini oluşturuyor. Hatta Miami Üniversitesinin yaptığı bir çalışma vakaların neredeyse yüzde 10’unun Mu varyantı olduğunu gösteriyor. Varyantın çıktığı Kolombiya’da ise vakaların yüzde 30’u Mu varyantı. Bekleyip göreceğiz” dedi.

MUTASYONLARDAN KURTULMANIN YOLU AŞILAMA

Varyantların virüsün hızla çoğaldığı, salgının kontrolden çıktığı bölgelerden kaynaklandığını söyleyen Prof. Dr. Çetiner “Mutasyon, virüsün kendini kopyalarken yaptığı genetik hatalardır. Virüs ne kadar çok bölünür, çoğalır ve bulaşırlarsa o kadar çok mutasyonu uğrama riski var. Mustasyonlar genellikle virüsü daha güçsüz kılıyor. Nadiren de daha güçlü ve korunaklı hâle getiriyor. Hindistan’da ortaya çıktığı zaman insanların pek önemsemediği Delta varyantı zaman içinde bütün dünyada görülen koronavirüs vakalarının yüzde 90-95’ini’oluşturdu. Aynı şeyi Mu’da yaşamamak için dikkatli olmak gerek” diye konuştu.