Anayasa Mahkemesi milyonlarca memuru yakından ilgilendiren emsal bir karar imza attı. Özel hayatı sebebiyle yeri değiştirilen  memuru AYM haklı buldu.

ERZURUM'A ATAMASI YAPILDI

Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü'nde çalışan bir müfettiş hakkında özel hayatıyla ilgili disiplin soruşturması yapıldı. Bakanlık tarafından hakkında rapor hazırlanıp kınama cezası verildi. Kınama cezası verilen memurun Erzurum'a ataması yapıldı. Müfettiş karara itiraz etti ama sonucu değiştiremedi. Birinci derece mahekmeden de sonuç alamayınca Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

"ÖZEL HAYATA SAYGI HAKKI İHLAL EDİLDİ"

Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi davacı müfettiş hakkında şu şekilde karar verdi: "Özel hayat kapsamında kaldığı açık olan birtakım eylemlerinin başvurucunun mesleki hayatı ve kamu hizmetinin işleyişi üzerindeki etkisine ve risklerine dair ilgili ve yeterli gerekçelerin gösterilemediği, tesis edilen işlemin başvurucunun sicili gözetilerek ölçülülük yönünden değerlendirilmediği, başka bir ifadeyle söz konusu müdahalenin gerekçelerinin ortaya konulamamıştır. Bu nedenlerle sonuç olarak mahkeme ve kurul tarafından verilen kararların özel hayata saygı hakkına müdahaleyi haklı kılacak şekilde konuyla ilgili ve yeterli bilgi içermiyor. Başvurucunun özel hayatına ilişkin eylemlerin ifa ettiği görevi etkileyen bir unsur olarak değerlendirilerek görev yerinin değiştirilmesinin kamu hizmetinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacıyla alınmasının zorunlu bir tedbir değildir.Yukarıda yapılan gerekçelerle başvurucunun Anayasa'nın 20'inci maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine, karar verilmiştir"

Anayasa Mahkemesi'nin kararının tamamına ulaşmak için tıklayınız.