Kurumlarında gösterdikleri olağanüstü gayret ve çalışmayla emsallerine göre başarılı görev yapan Devlet memurlarına başarı belgesinin yanı sıra para ödülü de verilebilmektedir.

Amirleri tarafından başarılı bulunan Devlet memurları, belli şartların varlığı halinde para ödülü de alabilmektedirler.

Memurun başarılı görülmesi

Görevli oldukları kurumlarda olağanüstü gayret ve çalışmaları ile emsallerine göre başarılı görev yapmak suretiyle; kamu kaynağında önemli ölçüde tasarruf sağlanmasında, kamu zararının oluşmasının önlenmesinde ve önlenemez kamu zararlarının önemli ölçüde azaltılmasında, kamusal fayda ve gelirlerin beklenenin üzerinde artırılmasında veya sunulan hizmetlerin etkinlik ve kalitesinin yükseltilmesinde somut olaylara ve verilere dayalı olarak katkı sağladıkları tespit edilen memurlara “başarı belgesi” verilebilmektedir.

Bu belge, merkezde memurun kurumunun bağlı veya ilgili olduğu bakan, illerde valiler, ilçelerde ise kaymakamlar tarafından verilebiliyor. Öte yandan, başarı belgesi verilebilmesi için memurun amirlerinin takdiri de gerekiyor.

Öte yandan, 3 defa başarı belgesi alan Devlet memuruna üstün başarı belgesi verilmektedir. Bu belgenin verilmesinde amirlerin takdiri söz konusu değildir. Memurun 3 defa başarı belgesi almış olması yeterlidir.

Memura para ödülü verilmesi

3 defa başarı belgesi aldığı için kendisine üstün başarı belgesi verilen Devlet memuruna para ödülü verilebiliyor.

Ödül verme yetkisi, merkezde memurun kurumunun bağlı veya ilgili olduğu bakana ve illerde valilere aittir.  Ancak, memurun üstün başarı belgesi almış olması mutlaka ödül de alınacağı anlamına gelmediğinden, üstün başarı belgesi almış olmasına rağmen para ödülü alamayan memurlar da olabilmektedir.

Para ödülünün miktarı ve ödül konusundaki sınırlamalar

Bir memura bir defada verilebilecek para ödülü miktarı en yüksek Devlet memuru aylığının %200’ünü aşmayacak tutarlarda olabilmektedir.

2020 yılının ikinci yarısında geçerli olan aylık katsayısına göre, en yüksek Devlet memuru aylığı 1.467,38 TL olduğundan, memura bir defada verilebilecek ödülün miktarı da en çok “2.934,76 TL” tutarında olabilmektedir.

Öte yandan, para ödülü verilebilecek personel sayısına ilişkin de bazı sınırlamalar söz konusudur. Ticaret Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında bir yıl içinde ödül verilebilecek personel sayısı, ilgili kurumun yılbaşındaki dolu kadro sayısının en çok binde 20’si kadar olabilirken, diğer kurumlarda yıl içinde ödül verilebilecek personel sayısı ilgili kurumun yılbaşındaki dolu kadro sayısının en çok binde 10’u kadar olabilmektedir.

Ayrıca, ödül verilebilecek toplam sayının aşılmaması kaydıyla, aynı memura aynı yıl içinde birden fazla ödül verilmesi de mümkündür.