657 sayılı Devlet Memurları Kanununda memurların izin kullanabileceği haller düzenlerken; yıllık izin, aylıksız izin, hastalık izni, mazeret izni, refakat izni ve sağlık izninden söz edilmiş ve bu izin halleri dışında memurun mesai saatlerinde görevinden ayrılabilmesine imkan tanınmamıştır.

Bu çerçevede, çocuğunun rahatsızlığı nedeniyle izin ihtiyacı duyan memurun, rahatsızlığın türüne ve ihtiyaç duyulan izin süresine göre şu yollardan birini seçebilecektir.

Çocuğun ayakta tedavisinde

657 sayılı Kanunda, hastalanan veya kaza geçiren çocuğunun (memurun bakmakla yükümlü olduğu veya olmadığı) ayakta tedavisi sırasında yanında bulunması amacıyla memura kurumu tarafından izin verilebileceğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır.

Bu durum, ayakta tedavisi sırasında çocuğunun yanında bulunmak isteyen memuru sıkıntıya sokabilmektedir. Ayrıca, çocuğunun göreceği ayakta tedaviyi gerekçe göstererek izin talebinde bulunan memurlara uygulamada bazı amirler tarafından gerekli kolaylığı sağladığı, bazı amirlerin ise memura izin vermediği, bazı amirlerin ise memuru yıllık izin ya da mazeret izni kullanmaya yönlendirdiği görülebilmektedir.

Konuya ilişkin herhangi bir düzenlemenin olmaması memurlar için sıkıntı oluştururken, Devlet Personel Başkanlığı tarafından verilen mütalaalar ile çözüm üretilmeye çalışılmaktadır. 

DPB tarafından konuya ilişkin verilen mütalaada, ayakta tedavi gören yakınına refakat etmek isteyen memura ne şekilde izin verileceğine ilişkin herhangi bir düzenlemenin bulunmadığı belirtilerek; bakmakla yükümlü olduğu kişiler ile bakmakla yükümlü olmadığı eşi, çocukları, anne ve babasının hastalanması sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ederek söz konusu kurum ve kuruluşlarca muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde bahsi geçen kişilere refakat eden Devlet memuruna izin verilmesi hususunda gerekli kolaylığın sağlanması gerektiği ve bu iznin suistimal edilmesinin önüne geçilmesi amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarca bahsi geçen duruma ilişkin belge istenebileceği değerlendirmesinde bulunulmuştur. 

Çocuk için hayati tehlike bulunduğunda

657 sayılı Kanun, bakmakla yükümlü olduğu veya refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek çocuğuna refakat edebilmesi için Devlet memurlarına izin hakkı tanımıştır. Refakat izni denilen bu düzenlemeden yararlanabilmek için; ağır bir kaza geçirmiş olan veya tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunan çocuğuna refakat edilmediği takdirde çocuğun hayati tehlikesinin olacağı hususunun sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi gerekiyor. 

Refakat edilmediği takdirde hayati tehlikesi doğacak çocuğu olan memur, konuya ilişkin sağlık kurulu raporuna istinaden refakat izni kullanabilecektir.

Tedavisi sırasında çocuğuna eşlik etmek isteyen memurun önündeki yollar

Hasta olan çocuğundan dolayı refakat izni almamış olan memur, tedavisi sırasında çocuğuna eşlik etmek istediğinde, kurumu tarafından gerekli kolaylık sağlanmaz ise; mazeret izni, yıllık izin veya aylıksız izin alma gibi yollara başvurabilir.

**Çocuğunun hastalığını ileri sürerek mazeret izni isteyebilir: Memura; merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati de alınarak bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde, 10 gün izin verilmesi de mümkündür. Zorunluluk halinde (öğretmenler hariç), memurun yıllık izninden düşülmesi şartıyla, aynı şekilde 10 gün daha mazeret izni verilebilir.

**Hasta olan çocuğuna refakat etmek isteyen memur, başka şekilde izin alamamış ise, yıllık izin alma yoluna başvurabilir.

**Hasta olan çocuğuna refakat etmek isteyen memur, başka şekilde izin alamamışsa ve hizmet beş yıldan fazla ise aylıksız izin alma yoluna başvurabilir.