İlgili kişiye atama işleminin tebliğ edildiği (ya da tebliğ edilmiş sayıldığı) tarihi izleyen günden başlamak üzere, göreve başlanması gereken son gün mesai saati bitimine kadar olan süre, “mehil müddeti” olarak bilinmektedir.

Mehil süresi

Mehil süresi, atama yapılan yerin aynı yerde veya başka yerde olmasına göre değişmektedir.

Devlet memuriyetine ait bir göreve, ilk defa veya yeniden ya da yer değiştirme suretiyle (naklen) yapılan atamalarda;

*Aynı yerdeki (ikamet mahallindeki) bir göreve atananlar için mehil süresi, atama emrinin kendilerine tebliğ edildiği (veya tebliğ edilmiş sayıldığı) günü izleyen iş günü mesai bitimine kadardır.

*Başka yerdeki (ikamet mahalli dışındaki) bir göreve atananlar için mehil müddeti, atama emrinin kendilerine tebliğ edildiği (veya tebliğ edilmiş sayıldığı) günü izleyen 15 gün ve takip eden belli yol süresini izleyen iş günü mesai bitimine kadardır.

Mehil süresinin başlangıcı

-İlk defa, yeniden veya naklen atananların mehil süresi, atama emrinin kendilerine tebliğ edildiği (veya tebliğ edilmiş sayıldığı) günü izleyen iş günü başlar.

-Yasal izin kullanırken ya da geçici bir görevde bulunurken başka bir göreve atanan memurların mehil süresi, izin veya geçici görevin bittiği tarihten itibaren başlar.

-Yerlerine gelenlere hesap devri yapmak zorunda olan sayman ve sayman mutemetleri başka bir göreve atandıklarında, mehil müddeti süresi, yapılacak devrin bitiminden itibaren başlar.

-Başka bir göreve atanan ancak eski görevine devam etmesi kurumlarınca yazılı olarak bildirilenlerin mehil müddeti süresi, yeni görev yerlerine hareketlerinin kurumları tarafından tebliğ edilmesinden veya yerlerine atananların gelmesinden itibaren başlar. 

Mehil müddetinde yararlanılamayan haklar

Mehil müddeti süresince bazı haklardan yararlanılamıyor.

**İlk defa veya yeniden memuriyete atananlara, mehil müddeti olarak kullandıkları süreler için herhangi bir ücret ödenmez ve bu süreler hizmetlerinden sayılmaz.

**Kurum içi veya kurumlararası naklen atananlara, mehil müddeti olarak kullandıkları süreler için ek ve ilave özel hizmet tazminatı ödenmez. (teknik personele görev bölgeleri itibariyle ödenen ek tazminat, açık alan tazminatı ve büyük proje tazminatı ile sağlık personeline görev bölgeleri itibariyle ödenen ek tazminat ve yerleşim merkezlerine uzak yerlerde görev yapanlara ilave tazminat)

Mehil süresine uyulmaması hali

Mehil süresi içinde görevine başlamayanlar hakkında bazı yaptırımlar uygulanabilir.

*İlk defa veya yeniden memuriyete atananlar, belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın mehil süresi içinde göreve başlamadıklarında atamaları iptal edilir. Belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebeplerinin olması durumunda ise göreve başlamama hali 2 ayı aştığında atamaları iptal edilir. Atamaları bu şekilde iptal edilenler 1 yıl süreyle memuriyete alınmazlar.

*Yer değiştirme suretiyle (naklen) başka yerdeki bir göreve atananlar, mehil süresi içinde yeni görevlerine başlamadıklarında, yeni görevlerine başlamaları için kendilerine ücretsiz 10 günlük bir süre daha tanınabilir. Belge ile ispatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın bu süre sonuna kadar yeni görevine başlamayanlar memuriyetten çekilmiş sayılır. Bu şekilde memuriyetten çekilmiş sayılanlar, olağan dönemlerde 1 yıl geçmeden yeniden memuriyete alınmazken,  olağanüstü hal dönemlerinde memuriyetten çekilmiş ise bir daha memuriyete alınmazlar.

Aylıksız izin sonrası göreve başlamada süre

Aylıksız izin kullanan memurların, izin süresinin bitimini izleyen gün içerisinde görevlerine dönmeleri zorunludur. Öte yandan, bir mazerete istinaden aylıksız izin kullanan memurların, izin süresi bitmeden söz konusu mazeretlerinin ortadan kalkması durumunda, 10 gün içerisinde görevlerine dönmeleri gerekir.

Mehil müddeti içinde hastalanma

657 sayılı Kanuna göre memurun izinli ve raporlu olması kendisine tebligatta bulunulmasına engel teşkil etmemekte ve kanuni izinlerini kullandıkları sırada başka bir göreve atanan memurların mehil müddeti izin ve rapor süresinin bitiminde başlatılmaktadır.

Öte yandan, kurum içi veya kurumlar arası naklen atama suretiyle başka bir yerdeki göreve atanan memurların,  kullandıkları mehil müddeti süresinde memuriyet statüleri devam ettiğinden, bu süre içinde usulüne uygun olarak alınan hastalık raporlarına istinaden hastalık izni kullanmaları da mümkündür.

Bu itibarla, mehil müddeti içerisinde usulüne uygun alınan ve hastalık iznine çevrilen hastalık raporlarına istinaden memurun hastalık izni kullanması mümkün olup, bu şekilde kullanılan hastalık izni, memurun kullanmaya başlamış olduğu mehil müddetini kesecektir.  Rapor süresi bitiminde ise memur mehil müddetinin kalan kısmını kullandıktan sonra yeni görevine başlayabilecektir.

Geçici görevli olduğu yere asaleten atanmada mehil süresi

Geçici görevlendirme ile naklen atama işlemleri birbirinden farklı işlemlerdir. Mehil müddeti hakkını gerektiren işlemin ilk defa, yeniden veya naklen atamaya ilişkin olması nedeniyle, geçici görevle bulunulan yere memurun asaleten naklen atanmış olması, mehil müddetinden yararlanmasına engel oluşturmayacaktır.