Kişinin suç olarak işlediği eylemin üzerinden belirli bir zamanın geçmesi olarak tanımlanan zamanaşımı, eylemi yapan kişi hakkında kovuşturma ve cezai işlemlerin yapılmasını engelleyen bir durumdur. Devletin cezalandırma yetkisinin ortadan kalkmasına neden olan zamanaşımı, devlet memurları tarafından merakla araştırılan bir konudur.

MEMUR SORUŞTURMALARINDA ZAMAN AŞIMI NE ZAMAN BAŞLAR?

Memur soruşturmalarında zaman aşımı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 127. maddesinde “soruşturmaya başlama zamanaşımı’ ve “ceza verme zamanaşımı” terimleri ifadesi altında değerlendirilmektedir.

Devlet Memurları Kanunu’nun 125. Maddesinde belirtilen, verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kayıtsızlık göstermek veya düzensiz davranmak, Özürsüz veya izinsiz olarak göreve geç gelmek, erken ayrılmak, görev mahallini terk etmek, Kurumca belirlenen tasarruf tedbirlerine riayet etmemek, Usulsüz müracaat veya şikayette bulunmak, Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak, Görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak, Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak, Görevin işbirliği içinde yapılması ilkesine aykırı davranışlarda bulunmak suçları beraberinde kınama, uyarma ve disiplin cezalarını beraberinde getirir.

Zamanaşımı Devlet Memurları Kanunu’nun 127. Maddesinde belirtilmişti. Kanunun 125 inci maddesinde sayılan fiil ve halleri işleyenler hakkında, bu fiil ve hallerin işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren;

a) Uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında bir ay içinde disiplin soruşturmasına,

b) Memurluktan çıkarma cezasında altı ay içinde disiplin kovuşturmasına, başlanmadığı takdirde disiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına uğrar.

Disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar.