Kamudanhaber -  Özel haber

Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nda alınan karar gereği 20 Kasım Cuma gününden 4 Ocak Pazartesi gününe kadar resmi, özel, örgün ve yaygın tüm eğitim öğretim faaliyetlerine uzaktan eğitim yoluyla devam etme kararı alındı. Konuyla alakalı açıklamasında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk,

"31 Aralık'a kadar yüz yüze veya uzaktan hiçbir sınav yapılmayacak, sınavlarla ilgili planlama salgının seyrine göre gerçekleştirilecek" ve "Öğrencilerimiz, yüz yüze ve uzaktan eğitimle yapılan eğitim öğretim müfredatından sorumlu olacak." dedi. Twitter’dan yaptığı paylaşımda ise sınavların iptal olmadığını sadece ertelendiğini açıkladı. Öğrenci ve veliler tarafından paylaşıma binlerce yorum yapıldı. Eleştirilerin odak noktası ise ara tatilden önce bazı okullarda sınavların yapılması, bazılarında yapılmamış olmasıydı.

Sınavların bazı okullarda ara tatilden önce yapılması yapılmayanların ise 31 Aralık’tan sonra yapılacak olması neden bu kadar önemli ve mevzuat açısından sınavlar nasıl olmalı buna değinelim…

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği 22.Maddesinde; “4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarda her dersten bir dönemde iki sınav yapılır.”, “Gerektiğinde Bakanlıkça ülke veya bölge bazlı olarak ortak sınavlar yapılabilir.”

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 45. Maddesinde,

“Haftalık ders saati sayısına bakılmaksızın her dersten en az iki sınav yapılması esastır.”, “Yazılı sınavlar; gerektiğinde okul, eğitim bölgesi, ilçe, il ve ülke genelinde ortak sınavlar şeklinde yapılabilir. Bu sınavların uygulanmasına ilişkin iş ve işlemler Bakanlıkça hazırlanan yönerge ve/veya kılavuz ile belirlenir.” ve

“Sınavlar her alanın öğretim programlarında öngörülen ölçme ve değerlendirme ölçütlerine göre yapılır. Sınavların açık uçlu maddelerden oluşan yazılı yoklama şeklinde yapılması esastır. Ancak her dönemde her dersin yazılı sınavlarından biri kısa cevaplı, doğru-yanlış, eşleştirmeli veya çoktan seçmeli maddelerin bulunduğu ölçme araçları ile de yapılabilir.” Şeklinde düzenlemeler yer almaktadır.

İlköğretim ve Ortaöğretim kurumlarında sınav uygulama esasları ile mevcut durum arasındaki tezatlığa değinmeden önce; sınavlar niçin bu kadar önemli, bu notlar sınıf geçme haricinde ne işe yarayacak bunlara değinelim…

Yüksek Öğretim Kurumlarına yerleştirme de yerleştirme puanları Ortaöğretim Başarı Puanı eklenerek oluşturulur. Ortaöğretim Başarı Puanı adayların diploma notlarından hesaplanmaktadır.

Ortaöğretim kurumları için yapılan Yerel Yerleştirme de okulların türü, kontenjanı ve bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam devamsızlık gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılmaktadır.

Ortaöğretim kurumlarında nakil ve geçişlerde “Başvurunun kontenjandan fazla olması durumunda 9 uncu sınıflarda sırasıyla; OBP, 8 inci, 7 nci ve 6 ncı sınıf yılsonu başarı puanı yüksek olana, eşitliğin bozulmaması hâlinde yaşı küçük olana; 10 uncu, 11 inci ve 12 nci sınıflarda ise sırasıyla bir önceki sınıfın yılsonu başarı puanı yüksek olana, eşitlik yine bozulmaz ise yaşı küçük olana, öncelik verilir.”

Sınav puanları öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleşmesine, nakil işlemlerine ve Üniversitelere yerleşmesinde doğrudan etkilidir.

Mevcut durumda bazı okullar 1.yazılılıları ara tatil öncesi yaptılar. Sınav yapmayan okullar ise MEB’in açıklamasına göre salgının seyrine göre 31 Aralık sonrası yapacaklar.Net bir durumda söz konusu değil !!!

Pandeminin Mart ayından itibaren Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alması nedeniyle uzaktan öğretime geçilmiş, okullar Eylül ayından itibaren kısmi olarak açılmaya başlanmışken öğrencilerin geleceği açısından hayati öneme sahip sınavlar ile ilgili MEB ne yaptı ona bakalım…

MEB bürokratları üç maymunu oynadı… Tüm bürokratların evinde farklı okul türlerine giden çocuklar olmasına rağmen hiç biri çıkıp da 2020/2021 çalışma takvimini yayınladık, pandemi nedeniyle durum karışık, eğitimin olmazsa olmazı sınavlarda birliktelik sağlayalım demedi…

Yazıyı neden bu kadar ayrıntılı yazıyoruz…

Çünkü MEB bürokratları hala üç maymunu oynamaya devam ediyor.

Çünkü Ek ders konusunda olduğu gibi Genel Müdürlükler birbirlerine pas atmakla yetiniyor.

Çünkü Genel müdürlükler bir bulmaca yayınlıyor !!! Pardon yazı yayınlıyor. Çözmek için, yazı da ne anlatmak ya da anlatmamak istediklerini anlamak için eğitim camiası bulmaca çözmeye çalışıyor.

MEB bürokratlarını uyarıyoruz!!!

Mevcut yönetmeliklere göre her dönem her dersten 2 sınav yapılmalıdır. Uygulamada birlik sağlanamadığı için 1 yazılı puanı olan öğrenciler olacağı gibi, 2 yazılı puanı olan öğrenciler de olacak. İlk yazılıları geçersiz saysan yüksek not alan öğrenciler haklı itiraz edecek. 2 yazılıya göre işlem yapsan düşük not alan öğrenciler itiraz edecek…

Ve ardından binlerce dava gelecek. Olmaz demeyin öğrenciler kusuratlarla ortaöğretime veya üniversiteye yerleşemediğinde bana haksızlık yapıldı diyen mahkemeye başvuracak….tabi ki sorun adil olarak çözülmezse.

MEB bürokratları sorumluluk almalıdır !!!

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bir konuşmasında “Bir akraba, bizim takımdan, bizim ekipten diye birilerini yönetici yaparsanız iki dünya da da mahvolursunuz. Niye biliyor musunuz, bu bir emanettir de ondan. Emanet dediğiniz şey, senin emin olan gönül pusulana aksi iş yapmış olursun. en kıymetlisinin anahtarını Kabe’nin anahtarını bir sahabeye değil de bir gayrimüslime emanet ediyor. Hiç bir Müslümana değil gayrı müslime veriyor. Kâbe’nin anahtarını gayrı müslüme veren zihniyet kenar mahalledeki okul yöneticiliğini layığına veremiyor” demişti.

İlgili MEB bürokratlarına soruyoruz…

Bir yazı yazarak sınav tarihlerinde birliktelik sağlamak çok mu zordu?

Yoksa eğitim ile ilgili konuları düşünmeye, çözmeye sıra mı gelmedi.

Siz kendinizi bu duruma layık görüyorsanız buyurun devam edin…

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.