Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürü  Cem Gençoğlu, bazı devlet okullarında velilerin "zorunlu kayıt parası" vermeye  zorlandığı iddialarına ilişkin, "Hiçbir öğrencimizin, kayıt parası gibi birtakım  nedenlerle okuldan geri döndürülmesine müsaade edemeyiz. Zorunlu olarak kayıt  parası gibi bir durum söz konusu olamaz." dedi.  Gençoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, medyada "bazı devlet  okullarında velilerin kayıt parası vermeye zorlandığı ve özel sınıflar  oluşturularak velilerden para talep edildiği" iddialarının yer almasının ardından  Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un talimatıyla inceleme ve soruşturma  başlatıldığını belirtti.

 Velilerin, e-Okul'da yer alan "Veli Bilgilendirme Sistemi" üzerinden  çocuklarının 2019-2020 eğitim öğretim yılında hangi okula kayıtlı olduğunu  görebildiklerine işaret eden Gençoğlu, "Velilerimiz e-Okul'da çocuklarının hangi  okula kayıtlı olduğunu gördüklerinden fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi gibi  belgeler götürülerek yapılan bir kayıt süreci söz konusu değil." ifadelerini  kullandı.

Gençoğlu, iddialara ilişkin inceleme ve soruşturma süreçlerinin devam  ettiğini kaydederek, "Hiçbir öğrencimizin, kayıt parası gibi birtakım nedenlerle  okuldan geri döndürülmesine müsaade edemeyiz. Zorunlu olarak kayıt parası gibi  bir durum söz konusu olamaz. Kayıt süreci zaten online sistem, veli bilgilendirme  sistemi üzerinden yapılan bir süreçtir." diye konuştu.  Velilerin okulların kayıt parası istemesi durumunda şikayette  bulunabileceğinin altını çizen Gençoğlu, "Velilerimiz, kayıt parası konusundaki  şikayetleri için il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine müracaat edebilir." dedi.

 Gençoğlu, velilerin gönüllülük esasıyla okullara bağış yapabileceğini  söyleyerek, "Velilerimizin gönüllü olarak yapacağı bağışların hukuki bir  çerçevesi var. Okul Aile Birliği Yönetmeliği buna müsaade ediyor. Velilerimiz,  makbuz karşılığında okul ve okul aile birliği yöneticilerine gönüllü olarak  bağışta bulunabilir." değerlendirmesinde bulundu.