Devlet memurlarına, bazı mazeretlerine istinaden talepleri üzerine belli süreleri aşmamak üzere mazeret izni verilmekte ve bu izinler nedeniyle mali ve sosyal haklarında (fiilen çalışmaya bağlı olarak yapılan ödemeler hariç) herhangi bir kayıp söz konusu olmamaktadır.

Ancak, mazeret izni kullanılan süreler içerisinde Devlet memurunun görevinin değişmesi (üst veya alt ya da başka denk görevlere atama) mümkün olduğundan, bu gibi durumlarda yeni görevine başlayıncaya kadar geçecek sürede memurun maaşının nasıl ödeneceği konusunda tereddüt yaşanabilmektedir.

Mazeret izni

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu; hamilelik, doğum, çocuk, evlat edinme, evlenme ve ölüm mazeretleri nedeniyle talepleri üzerine memurlara mazeret izni verilmesini zorunlu tutarken, bunların dışında herhangi bir mazeretlerine istinaden amir takdiri ile memurlara belli bir süreye kadar mazeret izni verilebilmesini mümkün kılmıştır.

Mazeret izni kullanmakta olan memurun görevinin değişmesi

Mazeret izni kullanan memurun aylık ve özlük haklarının izin süresince korunması yasal zorunluluk olmakla birlikte, bu izinler kullanılırken memurun görevinden alınarak daha alt veya daha üst bir göreve atanmasına ya da yer değiştirme suretiyle atanmasına engel bir durum da bulunmamaktadır.

Görevi değişen memurlarla ilgili olarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alan hükümlere göre;

**Aynı yerdeki göreve atanan memurun atama emrini tebellüğ ettiği günü izleyen iş gününde, başka yerdeki göreve atanan memurun ise atama emrini tebellüğ ettiği günden itibaren 15 gün içinde o yere hareket ederek belli yol süresini izleyen iş gününde işe başlaması zorunludur.

**Başka göreve atandığı sırada izinli olan memura, izin süresi içinde atamanın tebliğ edilmesi mümkün olmakla birlikte, bu memurun yeni görevine başlaması için gerekli süreler izinlerinin bitimi tarihinde başlar.

**Başka yerdeki bir göreve atanıp süresi içerisinde görevine başlayan memurun aylığı, işe başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren yeni görev yerinde ödenir.

**Yasal izinlerini kullanırken asıl görevi değişen memurun aylığı, izin süresi sonuna kadar eski görev yerinde kadro tasarrufundan ödenir.

**Aylık, memura hizmetlerinin karşılığında kadroya dayanılarak ay itibariyle ödenen paradır. Ek gösterge ise ilgili sınıf ve görevlerde bulunduğu sürece memura yapılan ödemelerde esas alınır.

Öte yandan, 160 Seri No’lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde; torba kadrolara atananların aylık ve diğer haklarının, yeni göreve başlama tarihinden itibaren ödenmesi gerekeceği belirtilmiştir.

Mazeret izni kullanmakta iken görevi değişen memurun maaşı durumu

Devlet memurlarının görevinin değişmesi, mazeret izni kullanması ve mali hakları konusundaki düzenlemeleri birlikte değerlendirdiğimizde;

-Mazeret izni süresince, memurun aylık ve özlük haklarının (fiilen çalışmaya bağlı olanlar hariç) korunacağını,

-Mazeret izni kullanan memurun görevinin izin kullanırken değişebileceğini ve yapılan atama işleminin mazeret izni kullanmakta olan memura tebliğ edilebileceğini,

-Mazeret izni kullanırken başka bir göreve atanan memurun yeni görevine başlaması için gerekli sürenin, izin bitim tarihinden itibaren başlayacağını,

-Daha üst veya daha alt bir göreve atanan memurun aylığının, mazeret izni süresince eski görevi esas alınarak ödeneceğini,

-Mazeret izni bitiminde mehil müddeti kullanması durumunda, mehil müddeti süresince memura eski görevinin mali hakları esas alınarak kadro tasarrufundan ödeme yapılacağını,

-Mazeret izni kullanırken başka göreve atanan memurun, yeni görevine başlayacağı tarihte itibaren yeni görevinin mali haklarına hak kazanacağını

anlamaktayız.