Koronavirüsle mücadelede elimizde olan en büyük kozlardan biri maske. Maskeler bizi virüsten büyük oranda koruyor. Ayrıca virüs taşıyanların da diğer insanlara bulaştırmasını önlüyor. Ancak son dönemde "Maske karbondioksit solumamıza neden oluyor" iddiaları atıldı ortaya. Maskenin sağlığı riske attığı öne sürüldü. Uzmanlar bu iddiaları yalanladı.

Prof Dr. Mustafa Çetiner "Bu nereden ve nasıl uyduruluyor ve kim bunu ortaya çıkarıyor gerçekten bunu anlamak mümkün değil. Yani bunun hiçbir temeli yok. Çok açık olan bir şey var maske yüzde 50 ile yüzde 85 arasında bir koruyucukta enfeksiyonun geçişini engelliyor. Yani bu kadar basit bir önlemin üzerinde bu kadar çok konuşmak ve bu kurala uymamak çok şaşırtıcı" yorumunda bulundu.

Türkiye'de salgın sürecinin başından beri Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başta olmak üzere tüm doktor ve profesörler maske takmanın önemine vurgu yapıyor. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nin eyaletlerindeki vaka sayıları farkları da maskenin gerekliliğine dikkat çekiyor.

Yapılan araştırmalara göre özellikle erkekler maske kullanmaya karşı çıkıyor. Uzmanlar bu duruma karşı uyarıyor. Önümüzdeki aylarda rahatlamak için kurallara uyulması gerektiğini vurguluyorlar.