Milliyet'ten Aykut Yılmaz'ın haberine göre: Ankara Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, "Marmara denizi öldü, cesedi kokuyor" diyerek vatandaşı korkutmamak gerektiğini belirtti.

ODTÜ Bilim-2 Gemisi'nin Marmara'nın en derin yeri olan Çınarcık Çukuru'nda 1.3 kilometrede, Karadeniz'de görülen ve burada hayat olmadığı anlamına gelen "hidrojen sülfür"e rastlamadığını belirten Birpınar, "17 Haziran'da da İstanbul Üniversitesi gitmiş, onlar da 'Biz rastladık' diyorlar. Demek ki bir hakem bulacağız" dedi.

Bakan Yardımcısı Birpınar, başta Marmara Denizi olmak üzere, denizlerdeki müsilaj sorununun nedenlerinin araştırılarak gerekli önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu'na önceki gün bir sunum yaptı.

Denizler alarm veriyor

Birpınar, müsilajın aslında denizin hasta olduğunu gösterdiğini, dünyada başka ülkelerde de görüldüğünü, Türkiye'de yeni görülmeye başlandığını ifade etti. Birpınar, "Denizlerimiz gerçekten alarm veriyor çünkü son raporlarda, 2050'de denizlerde balıklardan çok plastiğin olacağı söyleniyor ama insanoğlunun kendisi maalesef, bunu yapıyor" diye konuştu.


Birpınar, toplanan 11 bin metreküp civarında bir müsilajın deponi sahalarına götürüldüğünü söyledi. Son bir ayda 10 bini aşkın denetim faaliyeti yapıldığını Birpınar, "22 milyon TL'ye yakın ceza yazdık ve 50'den fazla işletmenin de faaliyetine men cezası verdik" bilgisini verdi.

Marmara'nın ölümünün gerçekleştiği iddialarına da yanıt veren Birpınar, "Marmara öldü, cesedi kokuyor" diyerek vatandaşı korkutmamak gerektiğini vurguladı. İstanbul Üniversitesi ve ODTÜ gemilerinden gelen iki farklı sonuca dikkat çeken Birpınar, şunları söyledi: "Marmara Denizi'nde şükürler olsun en derin yerinde bile mesela 'Çınarcık çukuru' dediğimiz yerde bile hidrojen sülfürün yani Karadeniz'de gördüğümüz hayatın olmadığını ifade eden şeyin orada olmadığını biliyoruz. ODTÜ Bilim-2 Gemisi en son 1 Temmuz'da Marmara'ya gidiyor. Öncesinde de dört kere gitmişti aynı yere. Çınarcık çukurunun olduğu
yerde sondaja iniyorlar, 1.3 kilometrede ve orada da hidrojen sülfüre rastlamıyor, başka yerde de rastlamıyorlar."

'Yanlıştır demiyorum'

"Şimdi, 17 Haziran'da da İstanbul Üniversitesi gitmiş, onlar da, 'biz rastladık' diyorlar. Demek ki bir hakem bulacağız. Yani İstanbul Üniversitesi'nin gemisi var, bir de ODTÜ'nün gemisi var. Başka yerden benim veri alma şansım yok. İddialarınıza 'yanlıştır' demiyorum ama yani Marmara Denizi'nde hakikaten 30 metrede, 40 metrede, 1 kilometre bile yokken '30 metrede hidrojen sülfürü bulduk...' Ciddi iddia, ispat edilmesi gereken bir iddia. Bence siz hem ODTÜ'nün bilim insanlarına hem de İstanbul Üniversitesi bilim insanlarını buraya çağırın onlara sorun. Yani ben de işin böyle doğru olduğunu düşünüyorum."