Girdikleri ve/veya girmiş sayıldıkları ders saatleri karşılığında Öğretmenlere ödenen ek ders ücretinin miktarı, yüksek lisans veya doktora yapmış olanlar için daha yüksek belirlenmiştir.

Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda, girdikleri ve/veya girmiş sayıldıkları ders saatleri karşılığında ödenen ek ders ücretinin miktarı, ilgili öğretmenin; eğitim durumuna, ek ders görevini yaptığı/yapmış sayıldığı yere ve zamana göre farklılık göstermektedir.

Yüksek lisans yapmış olan öğretmenin yararlanabildiği ek ders ücretinin miktarı yüksek lisans yapmamış olanlara göre, doktora yapmış olan öğretmenlerin yararlanabildiği ek ders ücretinin miktarı da doktora yapmamış olanlara göre daha yüksek olmaktadır.

Yüksek lisans veya doktora yapmanın öğretmen gelirine etkisi

Yüksek lisans (master) yapmış olan öğretmen ilave 1 kademe ilerlemesi, doktora yapmış olan öğretmen ise ilave 1 derece (1 kademesi yüksek lisanstan dolayı) yükselmesi hakkından yararlanmakta, bu ilave derece kademenin öğretmen maaşına az da olsa bir katkısı olmaktadır.

Öte yandan, Öğretmen unvanlı kadrolarda görev yapan Devlet memurlarının herhangi bir alanda yüksek lisans veya doktora yapmış olmaları, ilave derece/kademenin aylık maaşlarına etkisi dışında, alabildikleri ek ders ücreti miktarında da artış yaratmaktadır.

Bu yazımızda, yüksek lisans ve doktora yapmanın öğretmen aylık gelirine etkisinden söz ederken, kazanılan ilave kademe veya derecenin öğretmen aylık maaşına etkisine değinilmeyecektir. 

Lisansüstü eğitimlerin ek ders ücretine etkisi

Öğretmenlere ek ders görevi karşılığında verilen ücretin miktarı; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun, ilgili mali yıl bütçe kanununun ve ilgili dönem toplu sözleşmesinin ilgili hükümleri ile aylık katsayısına göre hesaplanmaktadır.

Ancak, her bir ders saati karşılığında ödenecek ek ders ücretinin miktarı, öğretmenin eğitim durumuna ve ders görevini yaptığı yer ile zamana göre değişebilmektedir.

Mevcut belirlemelere göre, ders görevi verilen ve/veya ders görevi verilmiş sayılan öğretmenlere her ders saati için ödenen ücret; yüksek lisans (tezli veya tezsiz) yapmış olanlara %5, doktora yapmış olanlara ise %15 artırımlı ödenmektedir.

Bu çerçevede, herhangi bir alanda yüksek lisans veya doktora yapmış olan “Öğretmen” kadro unvanlı memurların her bir ek ders saati karşılığında aldıkları net ücret miktarının 2020 yılının ilk yarısında ne kadar olduğu aşağıdaki Tabloda gösterilmiştir. 

Zaman

Dersi veren

Ek ders ücretinin net miktarı*

Dersin verildiği yer

Örgün ve yaygın eğitim kurumu

Özel sınıf ve Cezaevleri

Destekleme ve yetiştirme kursu

Hafta içi gündüz

Öğretmen

17,23 TL

21,53 TL

34,45 TL

Yüksek lisans yapmış öğretmen

18,09 TL

22,61 TL

36,17 TL

Doktora yapmış öğretmen

19,81 TL

24,76 TL

39,62 TL

Gece, hafta sonu ve tatillerde

Öğretmen

18,46 TL

23,07 TL

36,91 TL

Yüksek lisans yapmış öğretmen

19,38 TL

24,22 TL

38,76 TL

Doktora yapmış öğretmen

21,23 TL

26,53 TL

42,45 TL

 *Ek ders ücreti hesabı yapılırken, ilgili personel hakkında %15 oranında Gelir Vergisi uygulanmıştır.