Kaynaklar, Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nu (LUO) destekleyen Rusya’nın, UMH’nin yanında yer alan Türkiye ile karşı karşıya geleceğini söyledi. Aynı şekilde LUO kuvvetleri komutanlarından Sakr el-Ceruşi tarafından birkaç gün önce yayınlanan ve ‘Türkiye’nin Libya’daki hedef ve çıkarlarını’ hedef alan açıklamaların bunun bir göstergesi olduğu aktarıldı.

Habertürk gazetesinin aynı kaynaklardan aktardığına göre “Hafter’in müttefikleri, Libya’daki iç savaşı yeni bir şekilde tırmandırmaya çalışıyor.” Gazete ayrıca, Rusya’nın ‘Hafter’in tüm ülkeyi kontrol etmesi’ fikrinden vazgeçtiğini de yazdı. Aynı şekilde sahadaki gelişmelerle birlikte diğer aktörlerin de ‘iç savaşı yeni bir şekilde tırmandırmaya çalıştığı ve Hafter’e silah desteğini sürdürdüğü’ belirtildi.

Gazete, Ceruşi’nin ifadelerinin Libya’daki savaşın gelecek aşamada tırmanabileceğini gösterdiğine dikkati çekerken, komutanın ‘Fransa, İngiltere, ABD ve diğer NATO ülkeleri tarafından 2011 yılında gerçekleştirilen saldırıları unutmuş olabileceğini ve Rusların onlara verdiği sınırlı desteği okuyamadığını’ belirtti.

Gazetenin kaynaklardan aktardığı habere göre, “Ankara’ya hakim olan inanç, Libya’ya Wagner aracılığıyla paralı asker gönderen Rusya’nın, Suriye krizinden kaynaklanan yüksek maliyet nedeniyle Türkiye üzerinden NATO ile bir krizi alevlendirmeyeceği yönünde”. Haberde, Rusya’nın ülkenin doğusundaki bölgelerde Hafter ile petrol çıkarma ruhsatı almasının, bölgede kalmayı hedeflediğini gösterdiğine dikkat çekildi. Aynı şekilde Rusya’nın, ülkenin batısına doğru bir kaymayı teşvik etmek yerine Hafter’in mevcut durumunu koruyan bir konumda kalacağı ve bu nedenle ülkeyi bölmek için çaba sarf edeceği belirtildi.

Gazete, Rusya’nın Türkiye ile doğrudan karşı karşıya gelmekten kaçınacak olmasına rağmen, uçaklarının ‘UMH’nin Türkiye’nin desteğiyle elde ettiği askeri başarıları’ ortadan kaldırmaya çalışacağını söyledi. Kaynaklar, Rus olmayan pilotların, Rusya’nın Libya’ya gönderdiği uçakları kullanmasının durumu daha da karmaşık hale getireceğini vurguladı.

Gazetede, Batılı diplomatların yaklaşık 8 Rus uçağının Hafter’e ulaştığını belirten raporlar verdiği, ancak uçakların sayısının daha fazla olduğu ifade edildi.

Kaynaklar, Türkiye’nin ‘bedeli ne olursa olsun Libya’dan geri çekilmeyi düşünmediğini, bu nedenle yakın bir zamanda el-Vatiyye üssünde inşa edilecek olan askeri koordinasyon merkezinden olası bir saldırıyla karşılaşabileceğini’ vurguladı. 

TÜRKİYE, HAWK SİSTEMLERİNİ GÖNDERDİ

İtalya, ABD ve NATO’nun da Türkiye’nin bu tavrına destek verdiğini söyleyen aynı kaynaklar, geçen hafta Türkiye’nin Libya’ya ‘Hawk’ savunma sistemi ve radar sistemi gönderdiğini de ortaya koydu. Kaynaklar, Hafter güçlerini destekleyen insansız hava araçlarını etkisiz hale getirmenin yeterli bir adım olduğunu belirtirken, Türk araçlarının da LUO’nun tedarik yolları üzerinde aktif operasyonlara başladığını ifade etti.

Kaynaklar ayrıca, Rusya’nın Libya’ya gönderdiği uçakların, Hafter ile ittifakı korumak amacıyla kısa vadeli bir etkisi olabileceğini, ancak zamanla Rusya açısından maliyeti artıracağını vurguladı. Libya’da konuşlanan Türk hava savunma sistemlerinin, ‘Rus savaşçıların ilk hedeflerinden’ olmasının ve Ankara ile Moskova’nın Libya’da birbirleriyle müzakere edip ateşkes sağlamalarının beklendiği ifade edildi. Kaynaklar ayrıca, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov arasında da geçen perşembe günü bir telefon görüşmesinin gerçekleştiğine dikkati çekti.