Kripto para uzmanı Dr. Aytunç Yıldızlı, Sözcü TV Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Alişer Delek'in konuğu oldu.Bitcoin hakkında merak edilen soruları yanıtladı, tavsiyelerde bulundu.

Bitcoinin neden düştüğüne ilişkin açıklamaları şu şekilde oldu: 

"Bitcoin düştü 65 bin dolardan 40 bin dolara düştü. Genelde insanlarda düşme değeri daha haber değeri içeren bir konu sanırım. Çünkü 2021 başında 17 18 bindeydi. Çıkarken Nasrettin Hoca hikayesine de benziyor, kazanın doğurduğuna inanıyorsunuz da öldüğüne neden inanmıyorsunuz. 12 yıldır bir aset ve 12 yıldır yükselen bir aset ve 2017 2019 yılları arasında alanları dürttü diyebiliriz alanlar bekledi ama onun dışında alan kişiler genelde değer saklama aracı olarak kullandı. Yani kim aldıysa altın alana kıyasla döviz alana kıyasla hisse alana kıyasla daha fazla varlıklarını korumuş. Bitcoinde bir değer saklama aracı. Yeni jenerasyonun altını olarak nitelendiriyorum ben. 

Kripto paralar neden düşüyor neden yükseliyor tamamen spekülasyonla alakalı Elon Musk'tan bahsetmek lazım. Çok meşhur bir adam ve dedi ki ben tesla satıcam bitcoinle ve yükseldi, sonra açıklama yaptı satmayacağını söyledi öyle olunca geriye düştü. Hindistan Çin Rusya bunlar hep bitcoin fiyatına etkisi olan siyasi durumlar. Yasaklıyoruz dedikleri için kısa ve orta vadede bitcoin fiyatlarını etkiledi

Kripto parayı saklamanın güvenli yolu soğuk cüzdan. Soğuk cüzdanla insanlar paralarını offline olarak koruyabiliyorlar 

Piyasa 100 binden fazla coin var. Alt coin alternatif coinin kısaltması ona biz alt coin diyoruz her coinin kendi adı var aslında İndeks olarak değerlendirmek gerekiyorsa alt coin deniliyor onlara. Bitcoin ve alternatif coinler. Alt coinlerin alternatifi de Etheryum. 

Bitcoin zenginlerin yatırım aracı mı?

İyi yatırım aracı. Parası olan gençler çeyrek altın almayacak, yatırım yapan gençler bunu kullanıyorlar. 

İlla gidip bitcoin almak zorunda değilsiniz gidip bitcoinin yüz milyonda birini alabilirsiniz. İlla zengin olmanıza gerek yok. 

Para kazanmak isteyen kişiler ayda 500 liralık 300 liralık bitcoin almışlar 3 yıl boyunca bunu yapmışlar kenara koymuşlar bireysel emeklilik gibi. Çok zengin olmaya gerek yok.  Alt limit yok ne kadarlık istersen o kadar da alabilirsin.

Bir bitcoin neye göre değer kazanıyor ya da kaybediyor?

Altcoin ilk çıkartan kişilerin aksiyonuna göre artıp azalıyor. Bitcoin daha farklı daha büyük. Bitcoini çıkartan kişinin kimliği belli değil. Bir grup var anarşist bankalara karşı gelmek istiyorlar. Bitcoin anarşist bir zihniyetle çıkmış şu an öyle olmadığını söyleyebilirim. Bundan 3 yıl önce Japonya Kuzey Kore'ye füze gönderdiğinde bitcoin aldı savaş çıkacak bitcoin alalım saklarız diye şu anda bitcoin teknoloji hissesine dönüştü. Elon Musk konuşuyor bitcoin düşüyor ya da diğer teknoloji hisseleri gibi durumlardan etkileniyor. 

"Bitcoin yatırım aracı olmaktan ziyade değer saklama aracı olmak istiyor"

İnsanlar gelsinler ben enflasyondan onları koruyayım. Enflasyona karşı değer kazanıyor. Türkiye'de bitcoin yasaklandığında fiyat düştü Amerika'da da öyle oluyor. 

Bitcoin üreten şirketlerle ilgili olarak Aytunç Yıldızlı, "Yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmeyi hedefliyorlar. Zaten yüzde 80'i yenilenebilir enerji kaynakları kullanıyorlar. " dedi

Son günlerde piyasadaki ekran kartındaki artışın sebepleri ne?

"Ekran kartını Eteryum üretmek için alıyorlar. Gelecek aylarda da bilgisayarınıza harddisk bulamayacaksınız. Onunla da coinler üretiliyor. Ekran kartı alan kişiler şunu hesaplarlar. Ne zaman ana paramı çıkatacağım? 10 bin tl yatırım yaptığımda bana kaç ayda geri gelecek. Ekran kartını üretip çıkartılar bir süre sonra size para üretmeye başlarlar amortismanını aldıktan sonra. Amortisman Türkiyede 2017'de giren bir kişi 2 3 yıla anca parasını çıkartabilir. Gürcistan'a Ermenistan'a gidenler var elektrik daha ucuz olduğu için. Bizde enerji konusunda çok büyük bir atılımımız yok. Elektriği doğalgazdan çevirip alıyoruz. Elektriği dışardan aldığımız için madenler konusunda çok büyük bir yatırım yapamıyoruz. İran'a Çin'e yatırım yapan var."

Türkiye'de yatırım yapmak güvenli mi?

"Türkiye'de güvenli yerleri seçersiniz güvenli bir yatırım yapabilirsiniz. Alım satım yapmak risk içeriyor. Soğuk cüzdan kullanmayı öğrenmek lazım. Uzun vadede paralarını borsada tutmamak lazım. 

Kripto paralar 9 haneli 32 haneli rakamlardan oluşuyor. Bu matematiksel fonsiyonda paranızı alabilirler. Borsalarda siz sahip değilsiniz, borsalar paranızı elinde tutuyor. Risk barındırıyor paranızı borsada tutmak. İster global borsalarda ister yerli borsalarda tutun paranız ve anahtarınız borsanın elinde oluyor. "

İnsanlara ne tavsiye edersiniz?

"Yeni bir alandaki en büyük fırsat o alanın öncüleri olmaktır. Bu yeni doğan iş olanaklarını kovalamaları onlara en yeni iş alanı sağlayacaktır. Bitcoindeki iş alanlarına yönelin."