Türkiye’de ekonominin Koronavirüs salgınından etkilenmemesi için ekonomik paketler devreye sokuldu. Bu süreçte en fazla zorlanan kişiler ise çalışan ve kira ödemek zorunda olan kişiler oldu. Bazı kiracılar bu dönemde ödeme yapmakta zorlanabilir. Kiracılar Koronavirüs durumunda yasal haklarını merak ediyor.

Konut Kiraları Konutu kiralayan kişiler sözleşmeleri devam ettiği sürece kiralarını ödemek zorundadır. Evde oturulmayan tatil, askerlik, hastalık gibi durumlarda da kiralar ödenmek zorundadır. Yani Koronavirüs tedavisi için hastanede olan bir kişi sözleşmesi devam ettiği sürece kirasını ödemek zorundadır.

Ev Sahipleri Koronavirüs Nedeniyle Kira Ödemeyenleri Evden Çıkarabilir Mi?

Koronavirüsten dolayı kira borcu sona ermediği durumlarda, kiracılar kiralarını ödemeyi sürdürmek durumunda olsa da, işsiz kalan veya işe gidemeyen kişilerden kiralarını ödeyemeyenler evden çıkmak zorunda kalacaktır.

Kirasını Ödeyemeyen Koronavirüs Mağdurları Ne Yapmalıdır?

Ev sahipleri iki dönemde kira ödemesi olmazsa kiracılarını evden çıkarabilir. Kiracının kirasını neden ödeyemediğinin, yani Koronavirüs gibi mücbir sebeplerin herhangi bir önemi yok. Ancak ev sahibinin böyle bir durumun oluşabilmesi için ev sahibinin alamadığı iki kira için ihtar vermesi gerekmektedir.

 İhtar çekilmesinin ardından kira senesinin bitmesinden başlayarak bir ay kadar içinde, dava açılarak kira sözleşmesinin iptali yapılabilir.  Koronavirüsten dolayı mağdur olan kişiler resmi olarak değil ancak, ev sahipleriyle anlaşarak kira durumunu çözebilir. Bu gibi durumlarda iki tarafın da fedakarlık yapması gerekir.