İşverenin, kısa çalışma döneminde işçiyi tam zamanlı çalıştırması yasaya aykırıdır. Normalde haftalık çalışma süresini en az 3’te 1 oranında azaltıp kısa çalışma uygulamasına gidildiğinde işveren çalıştırdığı sürelerin sosyal güvenlik primlerini yatırıp ücreti de bankaya yatırması gerekir. Mini istihdam paketi ile kısa çalışma uygulaması ve işten çıkarma yasağı bir ay uzatıldı. İşveren bu süre boyunca ücretsiz izin uygulamasına gidebilir. Ücretsiz izne çıkartılan işçi hiçbir şekilde çalıştırılamaz.

Kısa çalışma döneminde sosyal güvenlik primlerinin yatırılmaması, emekliliği yaklaşan fakat prim günü eksik olan kişilerin emeklilik tarihini geciktirebilir. Prim gününü tamamlamış olanların emeklilik tarihinde ise gecikme olmaz.

Kısa çalışma yaptırılan dönemde fiilen çalıştırıldınız ve bunu kanıtlayabiliyorsanız iş akdini haklı fesih yapabilirsiniz. Bu durumda kıdem tazminatınızı talep ederek işten ayrılabilirsiniz. Ancak, bu hakkı kullanırken iş akdi feshinin mutlaka noter aracılığıyla yapılmasında yarar var. İhtarnamede, kısa çalışmaya tabi tutulduğunuz veya ücretsiz izne çıkartıldığınız dönemde çalıştırıldığınızı, ücretinizin ödenmediğini, sosyal güvenlik priminin yatırılmadığını vurgulayarak, İş Kanunu’nun işçiye iş akdini haklı fesih yapma imkânı veren 24. maddesinin 1. fıkrasının II. bendi kapsamında feshettiğinizi vurgulamalısınız.

Sosyal güvenlik primlerinizin yatırılmasını mahkeme yoluyla talep edebilirsiniz. İşverenin kendi rızasıyla geriye dönük primleri ödemeyi kabul etmesi, kısa çalışma sırasında kanuna aykırı hareket ettiğini itiraf etmesi demektir. Dolayısıyla kendi rızasıyla prim ödemeye yanaşmayacaktır.