Korona virüsün ekonomik etkileri gidermek için yetkililer birçok yardım paketi hazırladı. Bu yardımlardan biri de kira yardımıydı. İş yerlerini uzun süre kapalı tutan işyeri sahiplerine kiralarını erteleme fırsatı sunulmuştu. Salgın sürecin ekonomik olarak en çok etkilenen kesim dar gelirli vatandaşlar oldu.

Bu kapsamda devlet asgari ücretli vatandaşlara kira yardımı yapacağını duyurdu. Daha önce işlerinden ayrılan kişilere de kısa çalışma ödeneğiyle destek verilmişti.

Kiracılara 1000 TL yardım nedir, devlet kira yardımı ödüyor mu?

Korona virüs salgını sürecinde devlet birçok yardımda bulunmaya başladı. Son olarak sosyal medyada kira yardımı gündeme geldi. Ancak 1000 TL olarak yapılan yardımlar kira yardımı olarak değil, sosyal yardım kapsamında yapılmaktadır. Şuanda kiracılara kira yardımı olarak bir yardım yapılmıyor. Ancak korona virüs salgını nedeniyle ekonomik olarak sorun yaşayanlara sosyal yardım kapsamında 1000 TL destek ödemesi yapılıyor.

Bu yardımlara e-Devlet üzerinden başvuru yapılmaktadır.

Sosyal Hizmetler/ Kaymakamlık kira yardımı başvurusu nasıl yapılır?

Belirtiğimiz gibi kira yardımı gibi bir yardım bulunmuyor.

Ancak sosyal yardımlar kapsamında 1000 TL yardım yapılıyor. Bu yardımlara Aile, Çalışa ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Kaymakamlıklar aracılığıyla başvuru yapabilirsiniz. Bu iki kurumda ayrı ayrı yardımlarda bulunuyor. Ancak bu yardımlardan birinde yararlanan kişi diğerin yararlanamıyor. Söz konusu yardımlar kişilerin hesaplarına otomatik olarak aktarılmaktadır.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kiralarını ödeyemeyen korona virüs salgını nedeniyle ekonomik olarak sorun yaşayan vatandaşlar başvuru yapmaları halinde 1000 TL sosyal yardım ödemesi yapıyor.

Bu yardımlara e-Devlet sistemi üzerinden başvuru yapabilirsiniz. 2020 kira yardımı şartları neler, kimler devletten kira yardımı alabilir? Başvuru sahibinin doldurduğu başvuru belgesi, Başvuru yapan kişinin kimlik belgesi, Kira yardımı kapsamında kirada olunan konutun kira kontratı, Başvuru yapan kişinin muhtarlıktan alacağı muhtaçlık belgesi istenmektedir.

Kiramı ödeyemiyorum diyen kişiler için öneriler?

Devletin yaptığı yardımlardan yararlanamayan kişiler kamu bankaları tarafından verilen ihtiyaç kredilerine başvurabilir. Kamu bankaları ilk 6 ayı ertelemeli Temel İhtiyaç Deste Kredisi vermektedir. Bu kredilerde %0,49 faiz oranı ve toplam 36 ay vade imkanı sağlanıyor. Bu kredilerde başvuru yapan kişilere 10.000 TL’ye kadar ihtiyaç kredisi veriliyor.