Hrant Dink suikastı davasında 16 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan eski emniyet müdürü Hasan Durmuşoğlu ile birlikte yurt dışına firar ederken yakalanan FETÖ'cüler hakkında dava açıldı. 10 Mart'ta yurt dışına kaçmak üzere Ankara'dan İstanbul'a giderken Bolu yakınlarında durdurulan araçlarda, tamamı kamu görevlerinden ihraç edilen KOSGEB Başmüfettişi Yasin T. ile öğretmen eşi A. T., eski emniyet müdürü Hasan D. ile eşi Figen D., eski emniyet müdürü Cihangir B. ve eski binbaşı Hakan U. gözaltına alınmıştı.

KOD ADI "YUNUS"

Soruşturmayı tamamlayan Başsavcılık, sanıklar Yasin T., Yaşar Ö., Metin K. ve Murat O. hakkında "örgüt yöneticiliğinden", Hasan D., Cihangir B., Hakan U., Aslı T. ve Figen D. hakkında ise "örgüt üyeliğinden" dava açtı. Mahkemece kabul edilen iddianamede, "Yunus" kod adını kullanan Yasin T.'un örgütün kamu kurumlarına yönelik güncel faaliyetlerinde sorumlu düzeyde faaliyet yürüttüğü belirtildi. Sanığın, gaybubet evlerinde kalan, tutuklu olan veya yurt dışına kaçan örgüt mensuplarının ailelerine maddi yardımları organize ettiği, gaybubet evlerinin kira işlerini takip ettiği belirlendi. T.'un irtibatlı olduğu örgüt mensubu şahısların çoğunun, bazı bakanlıklar ile BTK, İŞKUR, EPDK ve BBDK çalışanıyken görevden çıkartılan şahıslar olduğu öğrenildi.

GAYBUBET EVİ NE?

Gaybubet evlerinde kaldığı ve bu evlerde kalanlara maddi yardımda bulunduğu tespit edilen T., "gaybubet evi" diye bir şey duymadığını savundu. Örgüt bağını da inkar eden T., yurt dışına kaçmasına ilişkin ise "Özellikle 2021 içinde yurt dışına çıkmayı düşünmeye başladım, yurt dışına çıkanlarla bu konuda görüşmeler yaptım. Yurt dışına çıkmak için değil de olası bir durumda nasıl hareket etmem gerektiğini öğrenmek için araştırma yaptım. Sonrasında ise yurt dışına çıkmak için bir hazırlık yapmaya başladım" dedi.

Adı yaver adayları listesinde

Yasin T.'un dijital materyallerinin incelenmesi sırasında dosyanın sanıklarından ihraç edilen eski albay Yaşar Ö.'le yazışmalarına ulaşıldı. Yazışmalarda "Kosst" kullanıcı adını kullanan Ö.'in, örgüt talimatıyla maddi yardım yaptığı, yardıma ihtiyacı olanları T.'a bildirdiği ve gaybubet evlerinin ihtiyaçlarını takip ettiği tespit edildi. Sözde darbe bildirisinin altında imzası olan Yurtta Sulh Konseyi üyesi eski Albay Cemil T.'ın bilgisayarından çıkan CD içindeki "Cumhurbaşkanı yaver aday listesi"nde sanık Yaşar Ö.'in de isminin bulunduğu belirlendi.

ABDULLAH SARİCA