6. Dönem Toplu Sözleşmesinin imzalanmasına tepkiler bir türlü dinmiyor. 90’ın üzerinde sendika ve konfederasyon bir araya gelerek Kamu Sendikaları Platformu’nu oluşturdu. Platformun ilk açıklamasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in birtakım merdiven altı yapılanmalar’ ifadesi ve 6.  Dönem Toplu Sözleşme Tebliği’nin ‘Toplu Sözleşme İkramiyesi’ başlıklı 23. Maddesinde yer alan %1’lik sendikalaşma barajına tepkiler vardı.

İşte o açıklama:

KINAMA DEKLARASYONU

 Yaklaşık 6 milyon memur ve memur emeklisini doğrudan ilgilendiren 6. Dönem Toplu Sözleşme müzakereleri, 1 Ağustos 2021 tarihi itibariyle başlamış, sözde yetkili sendika ve kamu-sen iş birliği ile hükümete sunulan ortak teklif neticesinde 23 Ağustos 2021 tarihinde, çalışma bakanı Sn. Vedat Bilgin’in kamuoyuna yaptığı müzakere sonuçları temalı açıklama ile sonlanmıştır.

Toplu sözleşmeden umudunu başlamadan yitiren kamu çalışanları ‘bir ihtimal’ içgüdüsü ile yapılan açıklamayı heyecanla takip ederken, Sn. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, tüm basın mensupları ve kamuoyunun önünde; %1 ve üzeri sendikalaşma oranına haiz olmayan, bir nevi yeni kurulan ve mesleki örgütlenme sürecine devam eden sendikaları işaret ederek ‘sendika adı altında kurulan ama sendikal faaliyet yapmayan, başka işlerle uğraşan, birtakım merdiven altı yapılanmalar’ ibaresini kullanmıştır.

Sendikalaşma prosedürlerinin 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununa göre yapıldığı, aynı kanunun Birinci Bölüm-Kuruluş Esasları başlıklı 4.,5.,6. ve 7. Maddelerine binaen sendikaların kurulduğu, kurulan sendikaların uygun süreçleri tamamlanmasının ardından dosya numaralandırılmasının yapıldığı, tescil ve yasal bağlılık süreçlerine dair sorumluluğun üstlenildiği, tüm bu basamaklara dair uygulamada görevli Bakanlığın eski adı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, yeni adı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olduğu, bunun tüm sendikalar, ilgili yöneticileri, Bakanlık bürokratları ve en önemlisi de Sn. Bakan tarafından iyi bilindiği doğal bir gerçektir.

Bilinen bariz hakikatlere rağmen, kullanılan bu hakaretvari ifade; 6. Dönem Toplu Sözleşme Tebliği’nin ‘Toplu Sözleşme İkramiyesi’ başlıklı 23. Maddesinde %1’lik sendikalaşma barajı olarak yer almasıyla, 25/08/2021 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak tasdiklenmiş, üslup dışı tavır ve halis olmayan menfi niyetler ne yazık ki yasallaşmıştır.

Toplu Sözleşme tiyatrosunun milyonlarca memur ve memur emeklisini yok sayması, göstermelik kazanım nidaları ile memur kesiminin kandırılmaya çalışılması bir yana mutabakat sürecinde hükümeti temsilen masaya oturan bir Bakanın, kendi Bakanlığı tarafından süreçlerini yürüttüğü sendikalar ve ilgililerine ‘merdivenaltı yapılanmalar’ ibaresini kullanması kabul edilemez bir durumdur. Sayın Bakanı bu bilinçli hakareti nedeniyle kınıyoruz.

Kamu Sendikaları, ilgili yöneticileri ve üyeleri olarak; Sn. Bakandan yine kamuoyunun ve basın mensuplarının karşısında özür beklemekteyiz. Sn. Bakanın özür beklentimizi karşılamaması durumunun yanı sıra, Toplu Sözleşme maddelerinden kanuna aykırılık teşkil eden %1’lik baraj ibaresi ve diğer hükümler ile ilgili olarak gerekli tüm hukuki süreç ve/veya süreçler tarafımızca ivedilikle başlatılacaktır.

Kamuoyuna saygıyla bildirmekteyiz.