Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz günlerde kamu kurumlarına 2 Haziran 2020 tarihli genelge göndermiş ve 2020/8 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi kapsamında idari izne esas olacak kronik hastalıkları tek tek tüm kamu kurumlarına bildirmişti. Sağlık Bakanlığı tarafından alınan yeni kararla, E-Nabız sisteminde gerekli çalışmalar tamamlandığından aile hekimlerinin "COVID-19 İdari İzin" raporu verme işlemini kaldırdı.

Kronik hastalığa sahip kişilerin idari izinli sayılabilmesi için 2 Haziran 2020 tarihli genelgede "sistem üzerinden idari izne esas COVID-19 hastalığı için risk grubunda olan kronik hastalık durum belgesini alamayan kişiler mevcut hastalık raporlarıyla kayıtlı olduğu aile hekimine müracaat edecek, durumu uygun görülenlere hastanın ibraz ettiği hastalık raporları ek yapılarak aile hekimi tarafından "COVID-19 İdari İzin Tanısı" ile durum bildirir tek hekim raporu düzenleneceği" ifade edilmişti.  Sağlık Bakanlığı tarafından tüm kamu kurumlarına gönderilen yeni resmi yazıda aile hekimleri üzerinden COVID-19 İdari İzin Tanısı raporu alma durumunun iptal edildiği ifade edildi.

COVID-19 İdari İzin raporu nereden alınacak?

Sağlık Bakanlığı tarafından tüm kamu kurumlarına yeni bir yazı gönderildi ve daha önce aile hekimleri üzerinden alınan raporun, artık e nabız üzerinden alındığını ve  aile hekimleri üzerinden rapor alma durumunun iptaline karar verildiği, belirtildi. Bakanlık E-nabız sistemi üzerinden gerekli çalışmaların tamamlandığı belirtilerek, idari izinli sayılacak kamu çalışanlarının 08 Haziran 2020 tarihinden itibaren sadece E-nabız sistemi üzerinden belge temin edebilecekleri belirtilmiş ve 2 Haziran 2020 tarihli yazı yürürlükten kaldırılmıştır.

Son olarak, Bakanlık tarafından kronik hastalıklara ilave ya da çıkarma kararı alınmamıştır.

İŞTE BAKANLIK YAZISI:

SAĞLIK BAKANLIĞI KRONİK HASTALIKLAR LİSETESİ

Bu kapsamda, kamu çalışanlarından idari izne esas olmak üzere Covid-19 hastalığı için risk grubunda olan kronik hastalıklar şöyle sıralandı;

Halen immünsüpressif tedavi alanlar,

Metastatik veya kemoterapi, radyoterapi alan kanser hastaları,

Kornea nakli hariç solid organ nakli,

Kemik iliği, kök hücre nakli yapılan hastalar,

Kronik obstrüktif veya desterüktif akciğer hastalığı veya status astmatikus hikayesi olan hastalar,

İnsülüne bağlı diyabet ve komplike,

İnsüline bağımlı olmayan diabetes mellitus hastaları,

Komplike hipertansiyon, dekompanse kalp yetmezliği, akut koroner sendrom geçiren hastalar,

Kronik karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalar,

Serebrovasküler hastalık geçirenler."