TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 11.12.2020 M.Ego Prof. Dr. Metin ERGUN /Muğla Milletvekili 

Bakanlığınıza bağlı Halk Eğitim Merkezleri'nde kısmi zamanlı olarak istihdam edilen yaklaşık olarak 90.000 usta öğretici olduğu düşünülmektedir. Kovid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı tüm kurumlar, 16 Mart 2020 tarihinde kapanmıştır. Bakanlık tarafından alınan kararla, sözleşmeli ve kadrolu öğretmenler idari izinli sayılmış, ancak ücretli öğretmenler ve usta öğreticiler, mevzuat gerekçe gösterilerek bu kapsamın dışında tutulmuştur. Ayrıca usta öğreticiler, yılda 11 aydan daha fazla çalışamadıkları için Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği'ne göre kıdem tazminatı hakkı elde edememektedirler. Bununla beraber, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda belirtilen kendi alanlarındaki sorumluluklarını yerine getirmektedirler, ancak; devlet memurlarına verilen haklardan yararlanamamaktadırlar. 

Bu bilgiler ışığında; 

1. Asgari ücretin altında gelirleri olan usta öğreticilerin Kovid-19 salgını döneminde tüm ekonomik gelirleri ortadan kalkmış durumdadır. Usta öğreticiler için maddi bir destek sağlanacak mıdır? 
2. Kovid-19 salgını sebebiyle yapılan, uzaktan eğitim düzenlemeleri Halk Eğitim Merkezleri'ni kapsamamış ve bundan dolayı usta öğreticiler işsiz kalmışlardır. Halk Eğitim Merkezleri uzaktan eğitime başlayacak mıdır? Eğer başlayacak ise ne zaman başlayacaktır?
3. Bakanlığınız tarafından, usta öğreticiler için kadro açılması konusunda bir çalışma var mıdır? 
4. Bununla ilgili bir çalışma varsa, usta öğreticilerin haftalık ders saatleri ve ücretlerinde düzenleme yapılması planlanmakta midir? 
5. Böyle bir çalışma varsa, usta öğreticin SGK primleri geçmiş tarihli olarak düzetilerek, özlük hakları iade edilecek midir? Böyle bir çalışma varsa, usta öğreticilerin de işsizlik sigorta primine dâhil edilmeleri, işsiz kaldıklarında işsizlik maaşından ve kıdem tazminatı hakkından yararlanmaları sağlanacak mıdır?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk tarafından YAZILI olarak yanıtlanması için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim. 11.12.2020 Rafet ZEYBEK /Antalya Milletvekili 

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Halk Eğitim Merkezlerinde belirli zaman olarak, ek ders ücreti karşılığı çalışan kadrosuz Usta Öğreticilerin devam eden ve çözüm bekleyen sorunları vardır. Sayıları binlerle ile ifade edilen Usta Öğreticiler aldıkları eğitim ve tecrübeyi, en iyi şekilde görevlerine yansıtmakta eğitimi toplumun tüm fertlerine yaymaktadır. 

Bu bağlamda; 
1. Usta Öğreticilerin aldıkları ücretlerin azlığı ve içinden geçtiğimiz ekonomik krizde dikkate alındığında, ücretlerde artış planlanmakta mıdır? Planlanmakta ise bu artış ne kadar olacaktır? 
2. Usta Öğreticilerin yönetmeliğe göre bir yılda 11 aydan fazla çalışmaları mümkün olmadığı için kıdem tazminatından yararlanamamaktadırlar, bu mağduriyetin giderilmesi için yönetmelik değişikliği yapılacak mıdır? 
3. Usta Öğreticilerin sigorta primlerinden işsizlik sigortası kesilmediği için, işsizlik ödeneklerinden yararlanamamaktadır, Usta Öğreticilerin sigorta primlerine yönelik iyileştirme çalışması yapılacak mıdır? Bu bağlamda hangi çalışmalar düşünülmektedir? 
4. Usta Öğreticilerden hala ücretlerini alamayanlar var mıdır? Var ise ücretleri ne zaman ödenecektir?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. (09.12.2020) Av. Saliha Sera Kadıgil Sütlü /İstanbul Milletvekili 

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm eğitim kurumlarının kapanmasıyla birlikte, Halk Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezleri bünyesinde ek ders ücreti karşılığı çalışan yaklaşık 90 bin civarındaki usta öğreticinin ek ders ücretlerinin kesildiği basına yansımıştır. 

Haberlerde, Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm eğitim kurumlarında 16 Mart 2020 tarihinden itibaren yüz yüze eğitime ara verilmesiyle 8 aydır işsiz kalan, ev geçindirmek zorunda olan binlerce usta öğreticinin halen mağduriyetlerin giderilmediğine, işten çıkarma yasağı olmasına rağmen usta öğreticiler için yasanın görmezden gelindiğine ve modülü bitenler için bir daha kurs açılmayarak işine son verildiğine dikkat çekilmekte, kursları açık olanların ise ek ders ücretlerinin kesilip sigortalarının durdurulduğu kaydedilmektedir. 

Bu bağlamda; 
1. Mart 2020'den itibaren modülü bitip tekrar kurs açılmayarak işine son verilen usta öğretici sayısı nedir? 
2. Pandemi döneminde kursları açık olan usta öğreticlerinin bazılarının ek ders ücretlerinin kesilip sigortalarının durdurulduğu doğru mudur? 
3. 8 aydır işsiz olan ve pandemi döneminde sağlanan ekonomik desteklerden faydalanamayan usta öğreticiler için bir düzenleme yapılacak mıdır? 
4. Meslek kazandırmadaki önemi bilinen usta öğreticilerin emeklilik, prim, güvenceli çalışma gibi, ücretli izin ve istirahat gibi haklarının iyileştirilmesi ile ilgili mevzuatta bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?