Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantı, saat 16.00'da başladı.

SOKAK YASAĞI VE YÜZ YÜZE EĞİTİM

Toplantıda, salgının seyrinde yaşanan artışa bağlı olarak 17 Mayıs'ta hayata geçirilen kademeli normalleşme sürecinin vaka sayılarına yansıması ele alınacak. Buna bağlı olarak hafta içi 21.00'den 05.00'e kadar ve hafta sonlarının tamamını kapsayacak şekilde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının nasıl olacağı netlik kazanacak. Toplantıda yüz yüze eğitiminin başlayıp başlamayacağı ve kapsamı netleşecek. Telafi eğitiminin ne zaman başlayacağı, uzaktan mı yoksa yüz yüze mi olacağı da belli olacak.

KAFELERE SINIR

Yine "gel-al" ve "paket servis" şeklinde hizmet veren restoranlar ile kafelerle ilgili de karar çıkacak. Kafe ve restoranların kişi sayısı sınırlandırılarak açılabileceği belirtiliyor. Düğün, nişan, kına gecesi merasimlerinin de kişi sayısı sınırlandırılarak serbest bırakılması bekleniyor. Şehirler arası seyahat ve kamu kurum ve kuruluşlarındaki mesaiye ilişkin de kararlar bekleniyor.

MASKEYE AÇIK HAVA İSTİSNASI

Bireysel tedbirlerin ön plana çıkarılacağı yaz boyunca, açık havada ve kişiler arasında 2 metrelik mesafe olması şartıyla maske zorunluluğunun kaldırılabileceği de gündemde. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunda bazı üyeler bu duruma olumlu bakıyor.

Öte yandan yarın 50 yaş ve üstü bütün vatandaşların aşı randevuları açılacak. Ayrıca BioNTech'ten gelecek 30 milyon doz aşıya bağlı olarak her hafta 5 milyon kişi alınacak. Eğer bir aksilik yaşanmazsa temmuz sonuna kadar 18 yaş üstü herkes aşılanmış olacak. İkinci dozlar ise sonbahara kadar gelmesi planlanan 90 milyon aşı sonrası gerçekleşecek.